Sådan hjælper du dit barn
Indholdsfortegnelse
Som forælder er din største bekymring altid dit barns sikkerhed. Men i dagens digitale tidsalder kan det være svært at holde styr på, hvad dine børn laver online og hvordan du bedst beskytter dem mod de farer, der findes på internettet. Her er nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at navigere sikkert på sociale medier og internettet generelt:
Vær en aktiv deltager
En af de bedste måder at hjælpe dit barn med at forblive sikker online er ved selv at blive mere aktiv i deres digitale liv. Dette betyder ikke nødvendigvis, at du skal følge hver eneste bevægelse eller indlæg på deres sociale medieprofiler – men det betyder, at du skal være opmærksom og engagere dig i samtalen.
Spørg dine børn om deres yndlingsapps og websites; vis interesse for de ting, som interesserer dem online. På den måde vil dine børn føle sig mere trygge ved at dele deres oplevelser med dig – både positive og negative.
Sørg for adgangskoderne
Selvom det kan virke invaderende eller mistillidsfuldt, så bør du have adgang til alle dine børns konti – især hvis de stadig er under 18 år gamle.
Husk også på vigtigheden af stærke adgangskoder- del dette budskab gerne videre til dit barn!
Lær dem hvordan man identificerer faretegnene
Dit barn behøver ikke at være en ekspert i cybersikkerhed for at kunne genkende alarmerende adfærd eller farer online. Snak med dit barn om de forskellige typer digitale trusler, såsom phishing-mails og falske profiler på sociale medier.
Lær dine børn hvordan de kan identificere disse faremomenter og hvad de skal gøre, hvis noget virker mistænkeligt.
Brug teknologien til din fordel
Der eksisterer et hav af programmer og værktøjer som kan hjælpe dig med at beskytte dine børns online-velfærd. Her er nogle eksempler:
- Installér en sikkerheds-app: Der findes specielle apps som kan overvåge dit barns online aktivitet og identificere potentielle trusler.
- Filtre: Mange mobiloperatører tilbyder gratis indstillinger for filtrering af hjemmesider – dette er en god måde at beskytte mod uhensigtsmæssige sider.
- Familieregler: Lav klare regler omkring brugen af internettet, fx hvornår man må gå på nettet, hvor længe man må bruge sin telefon osv.
Skab en åben dialog om internetsikkerhed
At skabe en åben dialog om internetsikkerhed med dit barn er afgørende for at beskytte dem mod potentielle farer på nettet. Det er vigtigt at få dit barn til at føle sig trygge ved at dele deres oplevelser og bekymringer med dig, så du kan hjælpe dem med at tackle eventuelle problemer.
En måde at starte dialogen på er ved at spørge dit barn om deres yndlingswebsites eller sociale medieplatforme og bede dem om at vise dig, hvordan de bruger dem. Dette viser interesse i deres interesser og giver også mulighed for diskussion af potentielle risici forbundet med platformene.
Det er også nyttigt at have regler for online adfærd i hjemmet, såsom begrænsning af skærmtid og ikke deling af personlige oplysninger uden tilladelse fra en voksen. Disse regler bør være klare og tydelige for både dig og dit barn.
Husk på, at det ikke altid vil være nemt for dit barn at tale åbent om emner som online mobning eller seksualisering. Vær tålmodig og støttende i din tilgang, samtidig med du gør det klart, hvorfor disse samtaler er nødvendige.
Endelig skal du sørge for, at dine børn ved hvad de skal gøre,hvis de kommer ud i situationer,som de ikke kan løse selv.Du kan give eksempler på hvornår det kunne ske (fx hvis nogen forsøger lokke dem til møde offline) og give instruktioner omkring hvordan man kan beskytte sig selv og hvem man skal kontakte, hvis noget sker.
Lær dit barn at beskytte personlige oplysninger
Når dit barn er online, er det vigtigt at lære dem at beskytte deres personlige oplysninger. Her er nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at beskytte deres digitale identitet:
Tips | Beskrivelse |
---|---|
Brug stærke adgangskoder | Lær dit barn at bruge unikke og komplekse adgangskoder til alle deres konti på nettet. Adgangskoden bør bestå af mindst 8 tegn, herunder bogstaver, tal og symboler. |
Del ikke personlige oplysninger | Dit barn skal vide, at de aldrig må dele personlige oplysninger som fulde navn, adresse eller telefonnummer på sociale medier eller andre online platforme uden din tilladelse. |
Vær forsigtig med links og filer | Forklar for dit barn vigtigheden i ikke at klikke på mistænkelige links eller downloade ukendte filer fra internettet. Det kan føre til virus eller malware nedbrud |
Privatlivsindstillingerne skal justeres korrekt | Gennemgå sammen med dit barn privatlivsindstillingerne for alle de apps og tjenester de bruger regelmæssigt for optimal sikkerhed. |
Vær opmærksom på online mobning og chikane
Online mobning og chikane er en alvorlig trussel mod børns mentale sundhed og velfærd. Det kan føre til lavt selvværd, depression, angst og i nogle tilfælde endda selvmordstanker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på tegnene på online mobning eller chikane.
Her er nogle trin, du kan tage for at beskytte dit barn mod online mobning og chikane:
Lær dit barn om god opførsel på internettet – fortæl dem om vigtigheden af at respektere andre mennesker og undgå at dele hadefulde eller stødende kommentarer.
Overvåg dit barns online adfærd – hold øje med deres sociale medieaktiviteter regelmæssigt for at sikre dig, at de ikke oplever nogen form for mobning eller chikane.
Hjælp dit barn med at identificere tegnene på online mobning – vær opmærksom på ændringer i deres humør eller adfærd som tristhed, irritabilitet eller isolation.
Opfordre dit barn til at rapportere eventuel mobning – fortæl dem om vigtigheden af at sige fra over for enhver form for onlinediskrimination og hjælp dem med at rapportere det til platformen uden frygt for yderligere repressalier fra gerningsmanden.
Tal åbent med dine børn om emnet – skab et miljø hvor jeres børn vil føle sig trygge nok til at tale om deres onlineliv og dele deres oplevelser med dig. Hvis du opdager, at dit barn bliver udsat for online mobning eller chikane, skal du træffe de nødvendige skridt for at beskytte dem.
Overvåg dit barns online adfærd
Når det kommer til internetsikkerhed for børn, er det vigtigt at være opmærksom på deres online adfærd. Som forælder ønsker du at beskytte dine børn mod potentielle farer såsom cybermobning og eksponering for upassende indhold.
Der er flere måder, hvorpå du kan overvåge dit barns online adfærd. Her er nogle tips:
Installer et webfilter: Et webfilter blokerer automatisk adgangen til upassende indhold på internettet. Der findes forskellige softwareprogrammer, som kan hjælpe med dette.
Brug en tracking-app: En tracking-app giver dig mulighed for at spore din børns internet- og mobiltelefonbrug i realtid.
Tjek browserhistorikken: Gennemgå regelmæssigt din børns browserhistorik for at se, hvad de har søgt efter på nettet.
Vær åben omkring overvågningen: Tal med dine børn om hvorfor du vælger at overvåge deres online aktiviteter og hvordan det vil foregå.
Lær dit barn om sikker brug af internettet: Udover at overvåge dit barns internetaktivitet er det også vigtigt at lære dem om grundlæggende sikkerhedsregler på internettet såsom ikke deling af personlige oplysninger eller acceptere venneanmodninger fra fremmede.
Lær dit barn at identificere falske nyheder og misinformation
Fake news og misinformation spredes hurtigt på sociale medier, og det kan være svært at skelne mellem sande og falske nyheder. Det er vigtigt at lære dit barn at identificere falske nyheder, så de ikke falder for desinformation.
Her er nogle tips til at hjælpe dit barn med at genkende falske nyheder:
- Tjek kilden: Bed dit barn om altid at undersøge kilden til en artikel eller et opslag før de deler eller tror på det. Hvis kilden virker mistænkelig eller ukendt, kan det være en god idé at dobbelttjekke informationen hos andre troværdige kilder.
- Tjek historiens troværdighed: Opfordr dit barn til altid at tjekke historiens troværdighed ved fx tage et blik på overskriften, billederne og selve indholdet af artiklen/opslaget. Falske nyheder har ofte sensationelle overskrifter og billeder der skal fange folks opmærksomhed.
- Brug faktatjek-værktøjer: Der findes flere faktatjek-værktøjer online som kan hjælpe dig med nemt og hurtigt kunne afgøre om noget er rigtig eller forkert.
- Tal med dem: En åben dialog hjemme om internet-sikkerhed generelt vil også hjælpe børnene i fremtidige situationer hvor de står overfor fake news etc.
- Fortolkningsevne: Opfordr dem også til selvstændig tænkning og til at bruge deres egen fornemmelse. Hvis en historie virker for god eller dårlig til at være sand, er det sandsynligvis også tilfældet.
Få mere viden gennem ressourcer og kurser
Hvis du ønsker at lære mere om sociale medier og internetsikkerhed for skolebørn, er der mange ressourcer og kurser tilgængelige. Disse kan hjælpe både dig og dit barn med at få en bedre forståelse af de risici, der er forbundet med online aktiviteter, samt hvordan man kan beskytte sig mod dem.
Nogle nyttige ressourcer inkluderer:
- Safer Internet Centre Denmark: Dette center tilbyder rådgivning og support i forhold til internetsikkerhed. De har også en række vejledninger og materialer til børn, forældre og lærere.
- Center for Digital Pædagogik: Dette center har et bredt udvalg af kurser i digital pædagogik, herunder online trivsel, digitale kompetencer og sikkerhed på nettet.
- Red Barnet: Red Barnet har udviklet undervisningsmaterialer om blandt andet cybermobning og privatliv på nettet.
Udover disse organisationer findes der også mange andre ressourcer såsom informative blogs om emnet eller gratis e-bøger. Det kan være en god idé at undersøge mulighederne sammen med dit barn – måske I endda kan tage et kursus sammen!