Vold i parforhold: Det er mere end de blå mærker

Hvert år bliver både kvinder og mænd udsat for vold i parforholdet, men det er ikke al vold, som efterlader synlige ar. Med nyt projekt sættes nu fokus på emnet.

Af. Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 24.10.2018

Partnervold er handlinger eller trusler fra den ene part, der krænker, skræmmer eller skader  den anden. I Danmark bliver 38.000 kvinder og 19.000 mænd årligt udsat for fysisk partnervold, mens det ifølge Danmarks Statistik er langt mere udbredt med den psykiske vold. Med projektet Råd til Liv sættes nu fokus på hjælp til voldsramte.

Der tilbydes gratis økonomisk, juridisk og social rådgivning til kvinder, som udsættes for flere former for vold. Rådgivningen foregår hos Mødrehjælpen eller på krisecentre rundt om i landet. Det kan du læse mere på Mødrehjælpen.dk.

Læs også: Voldeligt forhold: Hvad gør jeg?

Fem former for partnervold

Fysisk og psykisk vold er former, som mange kender. Men der er faktisk i alt fem udbredte former for vold. Dem har vi listet her.

 • Fysisk vold:
  Det er den form for vold, som giver fysisk smerte. Eksempler på fysisk vold er slag, skub, spark, kvælningsforsøg og brug af våben.
 • Psykisk vold:
  Det er den form for vold, hvor smerten ikke er synlig. Psykisk vold dækker over alle systematiske måder at  skræmmer, ydmyger, skrænker, kontrollerer og dominerer en anden.
 • Økonomisk vold:
  Det er den form for vold, hvor den ene part eksempelvis nægter den anden adgang til penge, for eksempel ved at man skal aflevere de penge, man selv tjener til partneren, eller at partneren udbetaler den til én i afmålte “lommepenge.
 • Materiel vold:
  Det er den form for vold, hvor den ene part velovervejet og med en hensigt ødelægger den andens materielle ting.
 • Seksuel vold:
  Det er den form for vold, hvor den ene part tvinger den anden til seksuelle handlinger mod sit ønske.

Læs også: Venter barn med en voldelig kæreste

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Råd til livet, Danmarks Statistik , Udenrigsministeriet, Netdoktor