Vegetariske børn: Her er anbefalingerne

Hvis dit barn får vegetarisk kost, skal du være særligt opmærksom på, at barnet får de rette næringsstoffer. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen.

Af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent 28.08.2018

Er du vegetar og ammer, eller ønsker du, at dit barn også skal leve vegetarisk, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du er ekstra opmærksom på, at du og dit barn får de rette næringsstoffer. Læs her, hvad du skal være særlig opmærksom på.

Læs også: Vitaminer under graviditet

Sundhedsstyrelsens anbefalinger:

  • Modermælk:
    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mødre, som er vegetarer eller veganere og derfor udelukker mange fødevarer, skal have rådgivning af egen læge i forhold til kosttilskud under amning. Det skyldes, at jo flere fødevarer man udelukker, jo større risiko er der for manglende næringsstoffer og fejlernæring. Hvis moderen udelukker animalske produkter, er der risiko for perniciøs anæmi, som kan give barnet B12-mangel. Det kan blandt andet give barnet neurologiske skader. Vegetarer, som spiser varieret, får som oftest tilstrækkeligt med næringsstoffer. Er du i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt med kosttilskud, kontakt da altid egen læge.   

  • Vegetarbørn:
    Generelt viser undersøgelser, at vegetarisk kost på nogle områder er sundere end den ikke-vegetariske kost. Men der er alligevel nogle ting, man som forælder bør være opmærksom på. Det kan nemlig være udfordrende at få eller optage den nødvendige mængde af  B12-vitamin, D-vitamin, jern og zink. Som forælder er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på disse faldgruber, sådan at dit barns kost er tilstrækkelig. Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn bør få kosttilskud, kontakt da egen læge.

  • Veganerbørn:
    Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at børn under to år får vegansk kost. Det skyldes, at helt små børn er særligt udsatte, hvis ikke kosten indeholder den den rette mængde næringsstoffer. Vælger du, at dit barn skal leve vegansk er det en god at rådføre sig med lægen.    

Læs også: Vitaminer – hvilke gør hvad?

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Sundhedsstyrelsen