Statens Serum Institut: Undgå at klappe dyr på rejsen

Foto: iStock.com

Sommerferien står for døren, og det betyder, at mange danskere snart bevæger sig mod sydens sol. Statens Serum Institut anbefaler nu, at hverken du eller børnene rører ved dyr, hvis I skal på ferie uden for Europa – det skyldes risikoen for rabies.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 29.05.2019

Det er de færreste, der kan stå for en sød hund eller en lille kattekilling – og på ferien er ingen undtagelse. Men Statens Serum Institut advarer mod at røre dyrene, hvis I skal rejse uden for Vesteuropa. Det skyldes risikoen for rabies.

Advarslen kommer blandt andet i kølvandet på, at en norsk 24-årig kvinde er død af sygdommen efter en rejse til Filippinerne, hvor en lille hundehvalp smittede hende. Rabies er en virus, som angriber nervesystemet, hvilket kan gøre dyrene aggressive, så de uden provokation, kan finde på at bide.

Alle pelsdyr kan være smittet med virussen, men den ses hyppigst hos hunde, katte, ræve og aber. Og som i tilfældet med den norske kvinde kan selv søde, legesyge hvalpes bid være farlige.

Læs også: Vaccinationer i forbindelse med udlandsrejser

Bliver et menneske smittet af rabies, vil det i starten vise sig som feber, opkast, manglende appetit, hovedpine og smerter fra biddet. Senere vil det lamme dele af nervesystemet. Hvis man begynder at udvikle symptomer, findes ingen behandling, og man vil med stor sandsynlighed dø af sygdommen.  

Bliver du eller familien bidt af et dyr på ferien, bør I derfor altid kontakte lægen hurtigst muligt for at få post-eksposure vaccine. Dette gælder også, hvis I er vaccineret mod rabies.

Kilde: Statens Serum Institut , Netdoktors artikel om hundegalskab

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her