Trykt eller digital billedbog: Det betyder det for børnene

Forskning har undersøgt, hvad det betyder for børnene, om de læser billedbøger i en trykt eller en digital udgave. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 23. marts 2021 

Der findes forskellige former for billedbøger til børn. Der findes trykte billedbøger, trykte billedbøger, der blot er blevet gjort digitale, og billedbøger der udnytter digitaliseringens muligheder for interaktion og respons. Men hvad betyder det egentlig for børnene, hvilke billedbøger de læser? Det har norske forskere undersøgt, og resultaterne er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Sage Journals. 

Læs også: Personlige bøger kan støtte børn i svære perioder 

Resultaterne viser, at det er sværere for børnene at sanse og forstå digitale billedbøger, hvis billedbogen blot er blevet digitaliseret fra en trykt bog, da det digitale format og elementer blot er forstyrrende. Derfor er den trykte bog bedst for børnene, med mindre der er en række digitale funktioner i billedbogen, der er med til at øge forståelsen og interaktionen – der fungerer digitale bøger nemlig bedre end de trykte bøger. Det skriver forskning.no

Resultaterne stammer fra en analyse af 39 studier med i alt 1812 børn i alderen et til otte år. 

Læs også: Læsning på skærm har både fordele og ulemper

Digital læsning kan have sine fordele 

Det er ikke kun digitale billedbøger, der i det rigtige format, har sine fordele. Læsning generelt på digitale enheder er blandt andet en nem og mere overskuelig indgang til læsning. Derudover har det de fordele, at man ofte kan indstille skriftstørrelse, skrifttype og linjeafstand, således at læseoplevelsen bliver tilpasset den enkelte. Det viser et tidligere studie, som Alt Om Børn har omtalt. 

Ulempen ved, at læsningen bliver gjort mere og mere digital er dog ifølge studiet, at længere tekster ikke fungerer optimalt digitalt. Længere tekster fungerer bedre på papir i forhold til at få dybere forståelse af tekstens indhold samt at kunne huske teksten efterfølgende. Desuden fremmes læsefærdighederne mere ved læsning på tryk. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde:  forskning.no,  Sage Journals.  Alt om Børns artikel Læsning på skærm har både fordele og ulemper