Tilbud om gratis kighostevaccine til gravide forlænges yderligere

Tilbuddet om gratis kighostevaccine til gravide i tredje trimester er siden 2019 flere gange blevet forlænget. Nu forlænges det igen til 31. marts 2022. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 6. juli 2021 

Før coronaepidemien – tilbage i efteråret 2019 – blev Danmark ramt af en kighosteepidemi. Det fik dengang sundheds-og ældreministeren til at indføre et midlertidigt tilbud om en gratis kighostevaccine til gravide i tredje trimester. Tilbuddet blev indført den 1. november 2019 og løb i første omgang indtil den 31. januar 2020. Det er dog blevet forlænget flere gange siden – nu senest i slutningen af juni 2021, hvor Sundheds-og ældreministeriet på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen meldte ud, at tilbuddet igen forlænges og gælder frem til 31. marts 2022. 

Læs også: Vaccinationer til gravide 

“Årsagen er, at det fortsat vurderes aktuelt med tiltag, der under Covid-19 epidemien kan forhindre et overbelastet sundhedsvæsen. Formålet med kighostevaccinen til gravide er således at reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af alvorlige infektionssygdomme,” skriver Sundheds-og ældreministeriet i en pressemeddelelse. 

De fleste børn under seks måneder får brug for indlæggelse, hvis de får kighoste, men hvis man som gravid tager imod vaccinen er barnet godt beskyttet de første måneder. 

Læs også: Gravid og coronavaccinen: Sådan skal du forholde dig

Hvem kan få vaccinen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide i tredje trimester – det vil sige fra graviditetsuge 29 – bliver vaccineret mod kighoste. Da det tredje rutinemæssige besøg hos egen læge er placeret, når man er omkring 32 uger henne, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man som gravid får kighostevaccinen i den forbindelse. Er man i risiko for at føde for tidligt, eller venter man tvillinger eller trillinger, bør man dog drøfte vaccinen med fødselsstedet. 

Hvis der er mindre end en uge til forventet fødsel, anbefales det ikke at blive vaccineret mod kighoste. 

Læs også: Kighosteepidemien 

Om kighoste 

  • Kighoste kan være en alvorlig børnesygdom, hvis man får den før to-års- og især før seks-måneders-alderen. 
  • Kighoste skyldes bakterien bordetella pertussis og regnes for at være den mest smitsomme bakterieinfektion, vi har herhjemme.
  • Smitten overføres ved dråbeinfektion, for eksempel ved hoste eller nys.
  • Symptomerne på kighoste minder først om forkølelse med let hoste. Senere kommer der hoste med gentagne hostestød, til lungerne er tømt for luft, efterfulgt af en dyb indånding med en hivende lyd. Hosteanfaldene kan optræde helt op til 30-40 gange i døgnet. Man hoster sejt slim op, og i nogle tilfælde kan der også være opkastninger.
  • Fra de første nys i forkølelsesstadiet og op til seks uger efter hostens frembrud, kan barnet smitte. Dog er risikoen størst i den første del af sygdomsperioden.
  • Hvis man er vaccineret eller tidligere har haft kighoste, er man bedre beskyttet, men ikke fuldstændigt immun, og man kan derfor stadig blive syg med kighoste.
  • Kighoste optræder typisk med egentlige epidemier med 3-5 års mellemrum, også i velvaccinerede befolkninger.

Kilde: Netdoktor