Tidlig forebyggelse af hudallergi er vigtig

Foto: iStock.com

16,5 % af alle børn og unge under 18 år har hudallergi – en allergi, som man kan forebygge og mindske risikoen for, hvis man passer godt på sit barns hud fra en tidlig alder.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 25.02.2019

For både barn og forældre kan det være en stor gene, hvis barnet udvikler hudallergi. Barnet vil opleve eksem, som både kan være rødt, kløende og irriterende, mens man som forælder skal tage højde for allergien, når man skal handle til hverdagens gøremål.

Det kan være svært fuldstændig at forebygge hudallergi, men hvis man beskytter sine børns hud på den rigtige måde, kan man mindske risikoen.

Læs også: Kemi i hverdagen

Gode råd til at passe på dit barns hud

Det bedste råd til at forebygge hudallergi og passe på børnenes hud er at mindske kontakten med allergifremkaldende stoffer herunder parfumestoffer og nikkel. Det skyldes, at jo mere man er i kontakt med sådanne stoffer, jo større er sandsynligheden for at udvikle hudallergi.

Astma-Allergiforbundet anbefaler derfor, at du:

  1. Undgår at bruge produkter med parfume og naturlige parfumestoffer på dit barn. Det gælder ikke kun hudplejeprodukter, men også vaskemidler etc.

  2. Vælger produkter, som er allergimærket, der sikrer, at du ikke udsætter dit barn for kendte allergifremkaldende stoffer.

  3. Kun vasker barnet, når der er nødvendigt. Det skyldes, at vand og sæbe affedter og udtørrer huden, som øger risikoen for eksem.

  4. Bruger allergivenlig fugtighedscreme, når barnets hud er tør.

I Netdoktors artikel om parfumeallergi kan du blandt andet se en oversigt over de vigtigste allergifremkaldende parfumestoffer.

Læs også: Om forskellige allergier

Kontakt lægen ved symptomer

Oplever du, at dit barn får symptomer på hudallergi er det vigtigt at tage kontakt til lægen for at finde ud af, hvilket stof dit barn reagerer på. Hudallergi forsvinder nemlig ikke, men vil følge barnet resten af livet. Udsættes man fortsat for stoffet, kan man desuden forværre allergien. Derfor er det nødvendigt at kende stoffet, så man kan undgå det i fremtiden.

Kilde: Astma-Allergiforbundet, Miljø – og Fødevareministeriet side om hudallergi , Miljø og Fødevareministeriets side om parfume

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her