Sygdom: Hvor længe skal mit barn blive hjemme?

Højsæsonen for forkølelse og influenza nærmer sig. Samtidig er der også smittespredning med coronavirus i skoler og institutioner. Men hvornår skal man holde sit barn hjemme, og hvornår er barnet klar til at vende tilbage i skole eller institution?

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 11. december 2018. Opdateret af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 9. september 2020.

Det kan nogle gange være svært at vurdere, hvor sygt ens barn er, hvor stor smitterisikoen er, og hvornår barnet igen er klar til at vende tilbage i dagpleje, vuggestue eller børnehave.

En hovedregel er, at et barn er sygt og bør blive hjemme, når man oplever en ændring i barnets generelle velbefindende, som eksempelvis feber på 38°C eller højere, samt hvis barnet er pylret, mat og grædende, da det ofte er tegn på en smitsom sygdom.

Syge børn: Hvornår skal jeg tage mit barn til lægen?

Bliv hjemme mindst én dag længere

Det er vigtigt, at man holder sit barn hjemme fra institution, indtil barnet er helt raskt og ikke længere smitter. Det betyder, at barnet skal kunne deltage i aktiviteter og eventuelle udflugter i institutionen på vanlig vis. Det skyldes til dels, at man ønsker at mindske risikoen for at smitte de andre børn, og dels at barnet ikke selv bliver ordentlig rask. Som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at barnet holdes hjemme en dag efter feberens ophør.

Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • Bakteriel halsbetændelse smitter fra barnet er blevet smittet og indtil to dage på penicillin. Derfor anbefales det, at barnet først vender tilbage i institutionen efter to dage på pencilin, såfremt feberen er væk.
  • Virushalsbetændelse og forkølelse smitter et døgn inden udbrud og indtil fem dage efter udbrud. Her anbefales det, at barnet bliver hjemme, indtil det er helt raskt.
  • Diarre og opkast smitter fra de første symptomer, og det anbefales, at barnet bliver hjemme to dage efter symptomernes ophør.
  • Influenza smitter et døgn før udbrud og indtil 3-4 dage efter. Her anbefales det, at barnet først kommer i institution, når det er raskt.

Særligt om coronavirus

Ifølge Sundhedsstyrelsen får børn som regel ingen eller milde symptomer, når de bliver smittet med coronavirus. Derfor kan det være svært at vurdere, om et barn er smittet med coronavirus. De børn, der udvikler symptomer, får dog samme symptomer som voksne, herunder tør hoste, feber, ondt i halsen, hovedpine, muskelsmerter og vejrtrækningsbesvær.

Har dit barn symptomer på coronavirus, skal barnet i isolation og testes. 

Book en tid: Nu er der bedre adgang til coronatest af børn

Er coronatesten positiv, må du først sende dit barn i skole eller dagtilbud 48 timer efter, at barnets symptomer er forsvundet. Har barnet ingen symptomer, men er blevet testet positiv, må du først sende det afsted igen 7 dage efter, testen er foretaget.

Corona i skolen: Hvornår skal mit barn testes?

Hvis testen viser sig at være negativ, selvom dit barn har symptomer på sygdom, bør du forholde dig som normalt ved sygdom. Sundhedsstyrelsen understreger, at de aldrig anbefaler, at man sender sit barn i institution, når det har en smitsom sygdom.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Netdoktors artikler om halsbetændelse, forkølelse, diarré og influenza, Sundhedsstyrelsen om coronavirus og børn