Sygdom: Hvor længe skal barnet blive hjemme?

Foto: iStock.com

Det er højsæson for forkølelse og influenza. Det betyder løbende næser, hoste og høj feber. Men hvornår er det lige, at man skal holde sit barn hjemme? Og hvornår er barnet klar til at vende tilbage i institution?

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 11. december 2018

Det kan nogle gange være svært at vurdere, hvor sygt ens barn er, hvor stor smitterisikoen er, og hvornår barnet igen er klar til at vende tilbage i dagpleje, vuggestue eller børnehave.

En hovedregel er, at et barn er sygt og bør blive hjemme, når man oplever en ændring i barnets generelle velbefindende, som eksempelvis feber på 38° eller højere, samt hvis barnet er pylret, mat og grædende, da det ofte er tegn på en smitsom sygdom.

Læs også: Hvornår skal vi gå til lægen?

Bliv hjemme mindst én dag længere

Det er vigtigt, at man holder sit barn hjemme fra institution, indtil barnet er helt raskt og ikke længere smitter. Det betyder, at barnet skal kunne deltage i aktiviteter og eventuelle udflugter i institutionen på vanlig vis. Det skyldes til dels, at man ønsker at mindske risikoen for at smitte de andre børn, og dels at barnet ikke selv bliver ordentlig rask. Som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at barnet holdes hjemme en dag efter feberens ophør.

Sundhedsstyrelsen anbefaler:  

  • Bakteriel halsbetændelse smitter fra barnet er blevet smittet og indtil to dage på penicillin. Derfor anbefales det, at barnet først vender tilbage i institutionen efter to dage på pencilin, såfremt feberen er væk.

  • Virushalsbetændelse og forkølelse smitter et døgn inden udbrud og indtil fem dage efter udbrud. Her anbefales det, at barnet bliver hjemme, indtil det er raskt.

  • Diarre og opkast smitter fra de første symptomer, og det anbefales, at barnet bliver hjemme to dage efter symptomernes ophør.

  • Influenza smitter et døgn før udbrud indtil 3-4 dage efter. Her anbefales det, at barnet først kommer i institution, når det er raskt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her