Sundhedsstyrelsen: Gravide bør få kighostevaccinationen

Kighostevaccine
Foto: iStock.com

Lige nu har en kighosteepidemi tag i Danmark. Det har fået Sundhedsstyrelsen til at anbefale, at gravide i tredje trimester vaccineres mod kighoste.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 23.oktober 2019 

Bliver et spædbarn smittet med kighoste, kan det ende med hospitalsindlæggelse. Da antallet af kighostetilfælde i år er langt over den normale, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at man bliver vaccineret mod sygdommen i den sidste del af sin graviditet for at beskytte barnet mod sygdommen de første levemåneder. 

 – Når vi anbefaler gravide kvinder, at de bliver vaccineret mod kighoste i den sidste del af graviditeten, er det for at beskytte det nyfødte barn i dets første måneder, inden barnet selv bliver vaccineret. I de første måneder efter fødslen er barnet nemlig i særlig risiko for at få et alvorligt forløb, hvis det bliver smittet, siger Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Lars Juhl Petersen.

Læs også: Kighosteepidemi landet over 

Gratis for gravide

Vaccinen gives gratis til gravide i tredje trimester fra 1. november indtil udgangen af januar næste år. Her forventes kighosteepidemien at være overstået. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som gravid får vaccinen ved tredje rutinemæssige lægebesøg omkring 32 fulde graviditetsuger. Har du haft dit tredje lægebesøg, når tilbuddet træder i kraft, skal du blot bestille en tid til vaccination. Det anbefales ikke at blive vaccineret, hvis der er mindre end én uge til termin, da vaccinen formentlig ikke vil have den forebyggende effekt på barnet. 

Venter du tvillinger eller trillinger, eller er du i risiko for at føde for tidligt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du drøfter kighostevaccinen med fødeafdelingen.  

Læs også: Kighostevaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet

Fakta om kighoste

  • Kighoste skyldes bakterien bordetella pertussis og regnes for at være den mest smitsomme bakterieinfektion, vi har herhjemme.
  • Smitten overføres ved dråbeinfektion, for eksempel ved hoste eller nys.
  • Hvis man er vaccineret eller tidligere har haft kighoste, er man bedre beskyttet, men ikke fuldstændigt immun, og man kan derfor stadig blive syg med kighoste.
  • Symptomerne på kighoste minder først om forkølelse med let hoste. Senere kommer der hoste med gentagne hostestød, til lungerne er tømt for luft, efterfulgt af en dyb indånding med en hivende lyd. Man hoster sejt slim op, og i nogle tilfælde kan der også være opkastninger.

Læs mere om kighoste i Netdoktors artikel 

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Alt om Børns artikel om kighosteepidemi 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her