Studie: Så mange forældre tjekker mobilen under måltidet

Det er slet ikke unormalt, at forældre sidder med mobilen fremme, når aftensmaden kommer på bordet i børnefamilierne. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 6. juli 2021 

Kommer du også til at tjekke Instagram, læse arbejdsmails eller svare på Messenger-beskeder en gang imellem, når I spiser aftensmad med børnene? I så fald er du ikke alene. Et norsk studie offentliggjort i BMC Public Health konkluderer nemlig, at 4 ud af 10 forældre er tilbøjelige til at hive telefonen frem under et måltid med deres børn. 

Læs også: Det er OK at servere rugbrødsmadder til aftensmad 

I en klumme udgivet af forskning.no peger tre af forskerne bag studiet på, at årsagen til den hyppige tilbøjelighed til at hive telefonen frem skyldes den tid vi lever i:  

“Denne undersøgelse handler ikke meget om de ekstreme tilfælde, men den fremhæver og illustrerer, at “multitasking” er blevet en central del af vores samfund, idet vi er effektive og løser flere ting på én gang,” står der blandt andet i klummen. 

Læs også: Nye kostråd skal give klimavenlig mad på tallerkenen 

Mobil giver negativ måltidspraksis 

I studiet viste det sig ikke kun, at 40 procent af de knap 300 medvirkende forældre, i større eller mindre grad havde tendens til at sidde på mobilen gennem måltidet, det viste også, at telefonens tilstedeværelse betød, at hele praksissen omkring måltidet blev mere negativ, for eksempel ved at børnene i højere grad blev presset til at spise mere eller spise op, eller at familien slet ikke var samlet omkring måltidet. 

Ifølge studiet er der stort bevis fra tidligere forskning for, at opmærksomhed og en god praksis omkring måltidet giver børnene både bedre og sundere spisevaner. 

Læs også: Simpelt trick kan få børnene til at spise mere grønt

Madro i børnefamilien 

  • Forældrene skal sætte rammerne, men inden for rammerne skal børnene have frie tøjler. Det betyder blandt andet, at forældrene skal bestemme, hvor og hvornår man spiser, og hvad der kommer på bordet. 
  • Lad børnene lege med maden. Lav konkurrence, kreative udfordringer, eller fortæl fantasifulde historier ved bordet. 
  • Slik skal ikke være forbudt. Hvis slik hører til sjældenhederne, er der en tendens til, at børnene sætter de søde sager op på en piedestal, og derfor er det mere interessant.

Læs mere om madro 

Kilder: Alt Om Børn 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: BMC Public Health og forskning.no