Studie: Omtanke for andre begynder hos småbørn

Småbørn viser uselvisk adfærd og er villige til at give mad til en sulten fremmed. Det viser et nyt studie.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 20. februar 2020

Uselviskhed er noget af det, der adskiller os mennesker fra langt de fleste dyr. Men hvornår opstår omtanken for andre? Hvordan reagerer et barn på halvandet år, hvis en fremmed person er sulten og prøver at nå et stykke frugt, som er uden for rækkevidde? Hvad hvis barnet selv er sulten?

I et nyt studie fra Washington University opdagede forskere, at børn i 1,5 års alderen var villige til at give mad til en fremmed, der angav at være sulten – også selvom det var på egne omkostninger.

Sultne børn gav frugt væk

Studiet omfattede næsten 100 børn i 19-måneders alderen. Forskerne ville undersøge, hvornår børn begynder at være villige til at give noget væk.

I studiets setup sad barnet over for en forsker ved et bord. Forskeren viste barnet et stykke frugt, som han derefter lod som om, han tabte på en bakke på gulvet og ikke kunne nå. Mere end halvdelen af børnene samlede frugten op og gav den til den voksne. Ifølge forskerne var det den voksnes synlige ønske efter at få fat i frugten, der fik småbørnene til at hjælpe.

Forskerne gentog studiet med andre småbørn lige før det tidspunkt, hvor de normalt plejede at spise en snack eller et hovedmåltid. Forskerne forventede, at børnene var sultne, og at der derfor var større chance for, at flere børn ville spise frugten selv. Resultatet viste dog, at hele 37 procent af de sultne børn samlede frugten op og gav den til den sultne voksen.

Studiet viste også, at sociale oplevelser i den tidlige barndom kan være med til at forme børns uselviskhed. Forskerne peger blandt andet på, at børn med søskende var mere villige til at hjælpe den sultne voksen.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Studie fra University of Washington