Studie: Mænd med testikelkræft har gode chancer for at få børn

Chancen for at blive far, når man har eller har haft testikelkræft er større end tidligere antaget. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 8. juli 2021 

Der er gode nyheder for mænd, som har eller har haft testikelkræft. Mulighederne for at få børn er nemlig større end tidligere antaget. Det viser et nyt studie fra Rigshospitalet foretaget i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, hvor næsten 5000 mænd i behandling for testikelkræft og 10 gange så mange raske mænd som kontrolgruppe medvirker. 

Læs også: Fiskeolie giver mænd bedre sædkvalitet 

Udenlandske studier har før vist, at chancen for at få børn efter behandling for testikelkræft er nedsat med op til 30 procent, men det viser sig nu, at det kun er nedsat med 10 procent. Studiet viser samtidig, at omkring halvdelen af alle, som har været i behandling for testikelkræft, statistisk set har samme chance for at blive far som resten af den mandlige befolkning.

Læs også: Fars rygning påvirker drengebørns sæd 

Mindre indgreb – større chance 

Der findes forskellige behandlinger for testikelkræft, og derfor har man inddelt mændene i grupper afhængig af den behandlingsform de får/ har fået. Og billedet er overordnet klart: Jo mindre indgreb, jo større chance for senere at blive far. Det fortæller læge og dr. med. Mikkel Bandak, som står bag undersøgelsen: 

“Faktisk ser vi slet ingen statistisk forskel på kræftbehandlede og raske mænd, hvis man udelukkende får fjernet den syge testikel, og det er den behandling, som cirka halvdelen af alle med testikelkræft får. Hvis der efterfølgende er behov for kemoterapi, så har man 13 procents mindsket chance for at blive far. Og det stiger til 26 procent, hvis der er behov for både kemoterapi og et større kirurgisk indgreb, hvis kræftsygdommen har spredt sig, siger Mikkel Bandak og påpeger, at der dog for mænd med testikelkræft er større behov for IVF-behandling, end hos raske mænd. 

“(…) men samlet set har gruppen af testikelkræftbehandlede mænd altså kun omkring 10 procent lavere chance for at blive far.”

Læs også: 10 råd til mænd om fertilitet 

Om testikelkræft 

  • Der er færre end 300 nye tilfælde af testikelkræft i Danmark om året, og sygdommen udgør under to procent af alle kræfttilfælde.
  • Det er den hyppigste kræftform blandt mænd i alderen 20-40 år.
  • Næsten alle kommer sig over et forløb med testikelkræft. Efter fem år er mere end 97 procent raske.
  • Symptomer på testikelkræft er blandt andet, at testiklen er vokset i størrelse uden anden oplagt forklaring, at der er en knude i testiklen, at man oplever en tyngdefornemmelse i pungen og/eller smerte og ømhed i testiklen. 
  • Årsagen til testikelkræft er ukendt, men man antager, at forstadier til kræft kan opstå allerede i fosteret. Det er derfor muligt, at miljøfaktorer såsom hormonforstyrrende stoffer kan have en betydning. Man kender ikke med sikkerhed livsstilfaktorer, der øger risikoen. Man antager dog, at der kan være en lidt større risiko efter tidligere slag eller stød mod testiklen.

Kilde: Netdoktor 

Kilde: Pressemeddelelse fra Rigshospitalet 8. juli 2021. Netdoktor  

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her