Studie: Indtag af alkohol før graviditeten kan også være skadeligt

Et norsk studie har undersøgt kost- og alkoholvaner hos norske unge. Mange unge virker overraskede over, at deres forbrug af alkohol kan skade deres fremtidige børns helbred, siger forsker.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 10. december 2020

Langt de fleste ved godt, at alkohol og graviditet er en dårlig kombination. Et alkoholindtag på én eller flere genstande om dagen kan give alvorlige skader hos fosteret. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen, at man drikker alkohol, mens man er gravid.

Noget tyder dog på, at mange – og særligt unge – ikke er opmærksomme på, at forbruget af alkohol før graviditeten også kan påvirke fosteret – og at det både gælder mor og fars alkoholindtag.

Et nyt norsk studie har undersøgt forbruget af alkohol hos norske unge. Studiet understreger, at et højt alkoholindtag kan virke skadeligt på fosteret allerede før graviditeten, og sammenkæder dårlig ernæring og et højt indtag af alkohol med en forringelse af kroppens evne til reproduktion.

– Æg- og sædceller er følsomme over for skadelige stoffer og ubalance i næringsindtaget. Både mors æg og fars kønsceller bruger flere uger på at blive modne i kroppen, og forskellige typer af påvirkning i modningsfasen vil kunne påvirke hele barnets udvikling, siger Elisabet Rudjord Hillesund, der er professor på Institut for folkesundhed og ernæring på Universitetet i Agder og en af forskerne bag studiet.

Brevkasse: Er ‘alkoholfri’ alkohol skadeligt under graviditeten?

80 procent af de unge har drukket alkohol i de sidste 4 uger

Det nye studie har undersøgt kostvaner og alkoholforbrug hos 600 norske studerende, hvoraf de fleste var i starten af 20’erne. De unge blev inddelt i tre kategorier ud fra deres ugentlige indtag af alkohol. Den første gruppe bestod af de unge, der ikke drak noget, mens de unge i den anden og tredje gruppe havde henholdsvis et moderat og et højt indtag af alkohol.

Der er gjort brug af britiske alkoholenheder, hvor 1 enhed svarer til omtrent et halvt glas vin eller 2,5 deciliter øl. I studiet svarer et moderat indtag således til 0-14 britiske enheder ugentligt, mens et højt indtag svarer til mere end 14 enheder.

Mere end 80 procent af de norske unge havde drukket alkohol inden for den sidste måned. En tredjedel af de unge mænd havde et alkoholforbrug på mere end 14 enheder om ugen, mens det sammen var gældende for 13 procent af kvinderne.

Fertilitet: Derfor bør man undgå alkohol, hvis man ønsker at blive gravid

Sammenhæng mellem næringsstoffer og alkoholindtag

Studiet viser, at mange af de unge – lige meget hvor meget alkohol, de drak – havde et lavt indtag af vigtige næringsstoffer. Elisabet Rudjord Hillesund understreger, at det lave niveau af essentielle næringsstoffer kan forværres gennem et højt forbrug af alkohol, eftersom alkoholen forstyrrer kroppens optag af næringsstoffer.

– Hvis du drikker meget alkohol stiller det endnu højere krav til kosten i forbindelse med, at kroppen kan optage den næring, du har brug for fra maden, fastslår Elisabet Rudjord Hillesund.

Hun fastslår, at dårlig ernæring og højt alkoholforbrug kan forringe evnen til forplantning. I tiden omkring befrugtning kan ernæring og alkohol også påvirke fosteret.

Ifølge Elisabet Rudjord Hillesund virker mange af de studerende overraskede over, at deres kost- og alkoholvaner kan påvirke deres fremtidige børns helbred. Det kan være svært at tale med unge om emnet, da de unge typisk befinder sig et helt andet sted i livet, hvor de endnu ikke er begyndt at tænke på at få børn.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Sundhedsstyrelsen, forskning.no, pubmed.gov (studie)