Store mængder mikroplast i sutteflasker

Sutteflasker af plasttypen polypropylen afgiver store mængder mikroplast. Det viser et nyt studie.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 3. november 2020

Spædbørn kan indtage millioner af mikropartikler, når de får flaske. Det konkluderer et nyt studie, der er udgivet i Nature Food.

Studiet viser, at sutteflasker, der er lavet af plasttypen polypropylen, afgiver mikroplast ved opvarmning. Polypropylen er et meget anvendt materiale, som ofte bruges i husholdningsprodukter.

De testede sutteflasker afgav 1-16 millioner mikropartikler pr. liter. Og det er et meget højt niveau. Det understreger Martin Wagner, der forsker i mikroplasts påvirkning på sundhed og miljø, overfor forskning.no.

– Det niveau af mikroplast, de rapporterer om fra disse sutteflasker, er meget højt, og meget højere end vi tidligere har troet, siger han.

Undgå skadelige stoffer: Sådan får du mindre kemi i dit barns hverdag

Store mængder mikroplast ved opvarmning

Det er vigtigt at sterilisere sutteflasker, så spædbarnet ikke bliver udsat for farlige bakterier. Derfor anbefales det, at flasken koges før brug. 

Man har længe vidst, at det slider på materialet at opvarme det, påpeger Martin Wagner. Det nye studie viser imidlertid, at det særligt er under opvarmning af sutteflasken, at den afgiver store mængder mikroplast. Kogningen forøgede mængden af mikroplast med 35-84 procent.

Laver man modermælkserstatning til sit barn, anbefales det yderligere, at man blander mælkepulveret med 70 grader varmt vand, og det påvirker derfor også hvor meget mikroplastik, der kommer ud i blandingen.

Usikkert hvordan mikroplast påvirker sundheden

Ifølge Martin Wagner kan man dog endnu ikke sige så meget om, hvordan mikroplast påvirker sundheden. Det skyldes, at forskningen på området endnu ikke er kommet så langt. Man ved dog, at der er større grund til bekymring, jo mindre mikroplasten er.

Martin Wagner understreger vigtigheden i, at der forskes mere på området. Og indtil da har han et råd til småbørnsforældre.

– Det er enkelt at undgå mikroplasten ved at vælge sutteflasker af andre materialer som glas eller metal, siger han.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Nature Food, forskning.no