Spontan abort øger IKKE risikoen for kræft

Foto: iStock.com

Kvinder, som oplever graviditetstab, skal ikke frygte, at de har en øget risiko for at udvikle kræft senere i livet. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 28. oktober 2019 

Hver tredje kvinde oplever en eller flere spontane aborter i løbet af sit liv. For dem er der ingen øget risiko for at udvikle en eller flere af de 11 mest udbredte kræftformer. Det viser ny forskning fra Rigshospitalet, hvor et hold forskere har undersøgt sammenhængen mellem graviditetstab og risikoen for at udvikle kræft senere i livet.  

– Dette fund er opmuntrende af flere grunde. For det første behøver kvinder, som oplever spontane aborter, ikke at frygte for, at de på længere sigt har en øget risiko for at udvikle ondartet sygdom. For det andet tyder disse fund på, at immunsystemet hos langt de fleste kvinder, som oplever en eller flere graviditetstab, fungerer som det skal, og kan bekæmpe kimen til kræftsygdom på samme måde som kvinder, der ikke oplever graviditetstab, forklarer Anders Mikkelsen, ph.d. studerende, som står i spidsen for projektet på Gynækologisk Klinik og Fertilitetsklinikken.

Læs også: Flere kvinder oplever gentagne spontane aborter 

Tidligere undersøgelser har vist, at morens immunsystem kan bære en del af skylden til gentagne graviditetstab. Og det er også immunsystemet, som spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af unormale celler i kroppen, som kan udvikle sig til en ondartet sygdom som eksempelvis kræft. Men ifølge forskeren bag studiet skyldes graviditetstab i langt de fleste tilfælde, at barnet ikke er raskt.   

– Vi har i den senere tid oplevet, at mange flere af de, som henvises med en tilgrundegået graviditet, tror, de selv fejler noget, og derfor beder om at blive henvist til nærmere undersøgelse. Lad os benytte lejligheden til at slå fast, at hovedparten af spontane aborter skyldes sygdom hos fosteret, og ikke sygdom hos moderen (eller faderen), understreger Anders Mikkelsen. 

Læs også: Fakta om spontan abort 

Resultaterne bygger på undersøgelser af graviditetstab blandt 28.785 kvinder med forskellige kræftsygdomme og graviditetstab blandt 283.294 kvinder med samme alder, men uden en kræftsygdom. 

Gravid igen? 

Ifølge Anders Mikkelsen lykkes det de fleste par, som har oplevet gentagne spontane aborter, at gennemføre en eller flere graviditeter og få børn. 

Rent fysiologisk kan en ny graviditet ske allerede ved første cyklus efter den spontane abort. Det er derfor ofte det følelsesmæssige, der afgør, hvornår man er klar til at blive gravid. Da tabet af en graviditet kan være følelsesmæssig hård, vil det for nogle par kræve lidt tid, før de er klar til at prøve igen. 

Kilde: Rigshospitalet , Alt Om Børns artikel om spontan abort 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her