Søvnmangel kan føre til fedme hos børn og unge

Børn, der får mindre end den anbefalede mængde søvn, har en højere risiko for at udvikle fedme, viser et nyt forskningsstudie.

Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent Senest opdateret 20. april 2018

Får dine børn ikke sovet nok hver nat, har de højere risiko for at udvikle fedme end børn, som får tilstrækkeligt søvn. Det viser et nyt forskningsstudie fra University of Warwick, der har undersøgt sammenhængen mellem børn og unges sovevaner og udviklingen af fedme.

Og undersøgelsens resultater bør tages alvorligt, lyder det fra én af medforfatterne bag studiet, Dr. Michelle Miller fra Warwick Medical School.

– At være overvægtig kan føre til hjertekarsygdomme og type 2-diabetes. Undersøgelsens resultater viser, at søvn kan være en vigtig indikator for fremtidig fedme.”

Undersøgelsen blev udført på den måde, at undersøgelsens deltagere blev grupperet i to klassifikationer: korttids-sovende og almindelig sovende.

De korttids sovende i undersøgelsen blev defineret ud fra, at de fik mindre søvn end det de burde i forhold til deres alder.

Denne definition tog udgangspunkt i de amerikanske retningslinjer, der er for søvn, som anbefaler, at spædbørn (4-11 måneder) får mellem 12-15 timers søvn, at småbørn (1-2 år) får 11-14 timers søvn, børn i førskole (3-5 år) får 10-13 timer, og at skolebørn (6-13 år) får mellem 9 og 11 timer. Teenagere (14-17 år) rådes til at få 8-10 timer.

De deltagende blev undersøgt i en periode over tre år, hvor ændringer i BMI og forekomsten af ​​overvægt og/eller fedme blev registreret over tid. Deltagere i alle aldre, der var blevet defineret som korttids-sovende tog på i vægt og er 58% mere tilbøjelige til at blive overvægtige.

Forfatterne bag forskningsrapporten har gennemgået resultaterne fra 42 befolkningsundersøgelser af spædbørn, børn og unge i alderen 0 til 18 år, hvilket omfattede i alt 75.499 deltagere. Deres gennemsnitlige sovevarighed blev vurderet gennem en række forskellige metoder, fra spørgeskemaer til bærbar teknologi.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Sleep.

Kilde: Oxford Academic