Sommerferie: Undgå køresyge

Køresyge kan få turen til feriedestinationen til at føles meget lang. Her giver vi 8 råd til at undgå køresyge i sommerferien.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 29. juni 2020. Opdateret af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 6. juli 2021.

Det er sommer, og sommerferien skudt i gang. Hvad enten I skal i sommerhus i Nordjylland eller på bilferie til Sydfrankrig, så har I en køretur foran jer, før I når frem til sommerens feriedestination.

For mange er køreturen på motorveje og landeveje i ind- og udland dog lig med køresyge, der kan få turen til at føles lang og uudholdelig – og det er ikke ligefrem den bedste start på en skøn ferie.

Hvad er transportsyge?

Den samlede betegnelse for køresyge, søsyge og luftsyge er transportsyge. Mange oplever at blive svimle og få kvalme, når de sidder i en bil og læser.

Transportsyge skyldes, at hjernen ikke kan genkende den kombination af sanseoplevelser, som den udsættes for. Når man sidder i bilen og læser, får man det således dårligt, fordi balancecentret i det indre øre opfanger, at man bevæger sig, mens synet oplever stilstand, fordi man ser ned i sin bog, iPad eller mobil.

8 råd mod transportsyge

Der findes forskellige metoder til at undgå transportsygen. Det forklarer farmaceut hos online-apoteket Apopro Thi Lisa Le. Her kan du læse 8 råd, som kan bidrage til at gøre bilturen mere udholdelig, hvis familien har tendens til køresyge.

  1. Hverken forældre eller børn bør læse, se iPad eller lave andre ting, hvor I kigger ned.
  2. Både forældre og børn bør fokusere på et punkt langt fremme.
  3. Både forældre og børn bør hvile hovedet, eksempelvis mod nakkestøtten.
  4. Åbn vinduet, så I kan få frisk luft.
  5. Undgå lugte, som kan fremprovokere kvalme hos jer.
  6. Voksne bør undgå at drikke og ryge før og under køreturen.
  7. Voksne og større børn har mulighed for at tage håndkøbsmedicin mod transportsyge.Tjek altid aldersgrænsen, inden du giver transportsygepiller til dine børn.
  8. Benyt eventuelt armbånd, som trykker på indersiden af håndleddet og påvirker balancecentret.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Netdoktors artikel Undgå kvalme i bilen på påskeferien