Sommerferie: Så længe kan børnene være væk fra mor og far

Sommerferien er et oplagt tidspunkt for mor og far til at tage et par kærestedage samme. Det er også et tidspunkt, hvor bedsteforældrene har tid til at holde et par feriedage med børnebørnene. Men hvornår er børnene egentlig gamle nok til at undvære mor og far et par dage?

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 7. juni 2021 

Sommerferien er kun få uger væk. Går I her og drømmer om at tilbringe nogle sommerdage alene som par, eller har bedsteforældrene lovet børnene en campingferie eller en tur i sommerhus uden jer? Så læs med her. 

Det er nemlig oftest først, når barnet er mellem to og tre år, at det vil være en god oplevelse at være væk fra mor og far i et eller to døgn, og det er ofte først ved fire-seks års alderen, at barnet kan sove ude to til tre nætter. Først når barnet når skolealderen, vil det være klar til at tage på ferie en uges tid uden forældrene. 

Læs også: Sommerferie i Danmark: Her er reglerne for overnatning i det fri

Her er Alt Om Børns sundhedsplejerske Jane Lyngs anbefalinger til, hvor lang tid børn kan være væk fra deres forældre:

Det første år 

  • I barnets første leveår kan barnet blive passet nogle timer af en person, som barnet kender, og som forældrene har tillid til. Måske en bedsteforælder.

1 år

  • Hvis det er gået godt med at blive passet et par timer, vil barnet ikke tage skade af en enkelt overnatning. Måske kan det være en god ide, at de, der skal passe barnet, rykker hjem, hvor barnet bor, så barnet er på hjemmebane. Det kan gøre det lettere og være mere trygt for barnet.

Læs også: Livet med børnebørn

2-3 år

  • Hvis barnet kender dem, der skal passe det rigtig godt, og har barnet prøvet at sove der før, spist aftensmad der osv. vil et harmonisk robust barn nu godt kunne undvære mor og far et enkelt døgn eller to.

4-6 år 

  • Barnet vil normalt sagtens kunne sove ude 2 – 3 nætter.

Læs også: Børn med hjemve

6-10 år 

  • Det lille skolebarn vil sagtens kunne holde ferie hos bedsteforældre eller andre en uges tid. Der er en oplagt mulighed med en uges ferie hos bedsteforældre i sommerferien, hvor skolebørnene typisk har flere ugers ferie end forældrene.

Læs mere om, hvorfor det netop er sådan anbefalingerne lyder i Alt Om Børns artikel: Hvor længe kan børn være væk fra forældrene?

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Alt Om Børns artikel: Hvor længe kan børn være væk fra forældrene?