Sommerferie i Danmark: Her er reglerne for overnatning i det fri

De seneste år er det blevet mere og mere populært at overnatte i den danske natur. Selvom det foregår i det fri, er der stadig et par regler, I skal være opmærksomme på, inden I tager afsted. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 20. maj 2021 

Selvom sommerferien måske igen i år ikke bliver under sydens sol, kan I som familie sagtens få skønne ferieoplevelser. De seneste år er det eksempelvis blevet mere og mere populært at pakke rygsækken og holde ferie i den danske natur. At give børn naturoplevelser er desuden ifølge Danmarks Naturfredningsforening ikke kun med til at give dem sjove og udfordrende oplevelser, det gør dem også sundere, klogere og mere ansvarsfulde. 

Er I blandt dem, som er blevet nysgerrige på naturen, og har I overvejet at tage et par overnatninger i telt eller shelter denne sommer, skal I være opmærksomme på et regler, inden I slår teltpælene op eller kravler ind i en shelter. 

Læs også: Sommeraktiviteter i naturen med børnene 

Overnatning i telt 

Drømmer I om en rigtig naturoplevelse, hvor I har teltet med jer og blot finder et sted at slå det op på selve dagen, er der mange steder, hvor det kan lade sig gøre. I alt findes der nemlig 275 skove i Danmark, hvor man frit kan sætte telt op uden hverken af booke eller spørge om lov først. 

Du kan se oversigten over skovene hos Naturstyrelsen 

Vær dog opmærksom på, at I her kun må overnatte det samme sted én nat, ligesom I højest må have to tre-mands telte med. Teltene må kun slås op steder væk fra eksempelvis bilveje, beboelsesområder og campingpladser, og vær også opmærksom på, at I ikke må tænde bål, med mindre I slår teltet op et sted med en bålplads. 

Læs også: Sådan tjekker du dine børn for skovflåter

Overnatning i shelter 

Bålpladserne findes ofte ved de steder, som kaldes primitive overnatningspladser, der ligger i skovens lysning. Her findes nogle gange også vandhaner og shelters, men man kan også blot stille sit telt op. Her er det ikke muligt at booke plads, og der er derfor tale om først-til-mølle princippet – men man må dog maksimalt have to overnatninger. 

Du kan se oversigten over primitive overnatningspladser hos Naturstyrelsen 

Nogle større lejrpladser med shelters kræver bestilling. 

Du kan se oversigten over lejrpladser, der kræver tidsbestilling hos Naturstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsens statistik , Naturstyrelsen om overnatning i det fri, Naturstyrelsen om fri teltning, Naturstyrelsen om primitive overnatningssteder og Naturstyrelsen om lejrpladser