Sommerferie: 7 gode råd, hvis dit barn lider af hjemve

Hvordan skal man håndtere det, hvis ens barn lider af hjemve? Vi har samlet en række råd til den forestående sommerferie, som måske byder på overnatninger uden far og mor. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 28. juni 2021 

Sommerferien er begyndt, og det betyder måske, at børnene en af de kommende uger skal tilbringe et par dage hos bedsteforældrene, på overnatning hos veninden eller på sommerhustur med en af klassekammeraternes familier. Har dit barn tendens til hjemve, kan der dog opstå nogle udfordringer. 

Derfor har i samlet 7 gode råd til, hvordan I bedst tackler det, hvis jeres barn lider af hjemve. 

1. Pres ikke barnet

Det er ikke en god ide at presse barnet til at sove ude mod dets vilje. Det kan nemlig betyde, at barnet fremover ikke tør at have en overnatning ude.

Læs også: Så længe kan børn være væk fra mor og far

2. Start i det små

Hvis barnet før har haft en dårlig oplevelse med at sove ude, så er det en god ide at starte i det små. Måske med en enkelt overnatning hos bedsteforældrene eller hos bedsteveninden.

3. Snak med dem, barnet skal sove hos

Snak med dem, barnet skal sove hos, om, at barnet er bange for at komme til at få hjemve. Den voksne, som har ansvar for barnet, skal derfor også tage barnet alvorligt og lytte på det, barnet fortæller. Vær nysgerrig, og spørg barnet om, hvordan hjemveen føles, eller hvornår hjemveen er der mest.

Læs også: Hvorfor savner min datter os altid?

4. Lav klare aftaler

Lav nogle gode aftaler, som barnet er med til at lave, og som barnet er tryg ved. Det er vigtigt, at aftalerne bliver overholdt. Hvis det for eksempel er aftalt, at barnet må ringe hjem, så skal det have lov at ringe hjem, selv om det kan virke fjollet, hvis barnet virker glad og tilpas.

5. Gør det, som fungerer for barnet

Har I erfaring med, at en bamse eller det at ringe hjem, skaber tryghed, når barnet sover ude, så gør det. Det er vigtigt at gøre det, som fungerer for barnet.

6. Barnet må godt blive hentet hjem

Hent barnet hjem, hvis det bliver ved med at være ked af det på trods af lyttende og støttende opmærksomhed fra dem, barnet overnatter ved.

7. Hold fast i, at barnet skal kunne sove ude

Det er dog en god ide, at I som forældre holder fast i, at det at sove ude, er noget barnet skal lære, så barnet for eksempel kan deltage i overnatning i skolen eller lejrskole. Det styrker barnets psyke at erfare, at det, der føltes svært, løste sig. En succesoplevelse gør barnet robust.

Vil du vide mere om, hvorfor nogle børn får  hjemve, så læs hele Alt Om Børns artikel om emnet her 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Alt om børns artikel om børn og hjemve