Solskoldet barn: Hvad gør jeg?

Røde skuldre, brandvarm hud og små begyndende blærer. Vi kender alle i større eller mindre grad til det at blive solskoldet. Det er usundt og ikke mindst smertefuldt. Her får I en række råd til, hvordan I tackler solskoldningen, hvis børnene bliver forbrændt hen over sommeren.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 28. juni 2019 

Når solen er fremme og legen i badebassinet går forrygende, kan det være svært for forældre at stoppe familiens yngste i legen og få smurt ekstra solcreme på i tide. Her guider vi jer til, hvordan du lindrer barnets ubehag, hvis skaden sker. 

Læs også: Dårlige solbriller lukker solen ind 

Gode råd, hvis dit barn er blevet solskoldet:

  • Sørg for, at barnet får rigeligt med væske, så I undgår dehydrering og hedeslag. 
  • Er det et mindre område, som er forbrændt, er det mest optimalt at lindre smerten ved brug af en smertestillende gel, en hydrokortisoncreme 1 procent eller en alo vera lotion, som kan fås i håndkøb. Vær altid opmærksom på, om produkter er egnet til til børn. Det kan til tider være tilstrækkeligt med en kølig, fugtig klud på det forbrændte område.  
  • Er det et større forbrændt område, er det nemmest at give barnet et køligt bad. Dog skal du være forsigtig, da børn nemt bliver meget afkølede. 
  • Har barnet ondt, kan du give smertestillende medicin eksempelvis paracetamol. Vær dog opmærksom på, at børn under to år ikke må få smertestillende medicin uden lægens anvisning.  
  • Skal barnet ud i solen dagene efter, er det vigtigt at det forbrændte område er dækket til med tøj, så forbrændingerne ikke forværres. 
  • Kontakt lægen, hvis huden er voldsomt rød, får blærer, eller hvis smerterne er stærke. Det samme gælder, hvis barnet har kvalme og opkastninger. Er det et spædbarn eller et mindre barn, som er blevet forbrændt, skal du altid kontakte lægen. 

For at undgå solskoldning er det vigtigt at forebygge skaderne med ophold i skyggen, rigeligt solcreme, en solhat og tætvævet tøj. 

Kilde: Netdoktors artikel: Solskoldning – hvad gør vi?, Netdoktors artikel: Beskyt dine børn i solen,  Netdoktors artikel: Solskoldning: Det kan du gøre og Alt Om Børns artikel: Børn er ekstra udsatte i solen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her