Snak pænt til dit barn

Har du nogensinde overvejet, hvordan du snakker om dit barn – og til dit barn?

Forældre omtaler deres børn mere og mere negativt
Sundhedsplejerske, Helen Lyng Hansen, mener, at børneopdragelsen går den forkerte vej, fordi forældre generelt har en negativ holdning til sine børn.

“Jeg ser en tendens til, at vi mere og mere opfatter børnene som små negative væsener, der forsøger at manipulere med os forældre. Børn betegnes meget ofte som beregnende, og mange forældre føler, at børnene er ude på at snyde dem”, siger Helen Lyng Hansen.

Går ud over barnets udvikling
Helen Lyng Hansen slår et slag for, at forældre skal være bedre til at forstå barnets handlinger for at kunne forstå barnet – og det kan man blandt andet læse mere om i hendes bog – “Sådan støtter du dit barns udvikling – fra tilfreds baby til glad tumling’ – der udkommer på torsdag.

Helens fem fif til en god opdragelse:

  • Læg mærke til dit barns kropssprog og hvad de siger – når du lytter efter på denne måde, kan du bedre finde frem til hvad, de har behov for.
  • Rum dit barns følelser og prøv at være i stand til at magte alle de følelser, de kan have. Hvis dit barn er vredt, så tag det ikke personligt, men find hellere frem til hvorfor dit barn reagerer i vrede.
  • Lad være med at sige nej bare for at sige nej – hvis der ikke er en grund til at lade barnet få sin vilje, så sig ja! Jo flere ja’er, barnet får, jo flere nej’er kan det acceptere fremover.
  • Selvom det kan være fristende, så undgå at omtale dit barn på en negativ måde over for andre. Dit barn kan sikkert føles som en ‘søvnterrorist’ til tider, men omtal hellere dit barn på en positiv måde.
  • Behandl dit barn, som var det din bedste ven! Når dit barn ligger grædende på gulvet, så skal du ikke lade det ligge – hvis det var din ven, ville du så også bare bede vedkommende holde op med at være hysterisk? Vis nærhed og tilstedeværelse – det er det, de har brug for.

 

Al den tid, energi og arbejde – kan det virkelig passe?
Også familieterapeut og stifter af KlubMOR, Fie Hørbye, giver sine tip til de mange forældre, som hun ikke mener har sat sig ind i hvor meget det faktisk kræver at have et barn, og hvor vigtig deres nærvær i hverdagen betyder for barnets udvikling.

Stress og manglende overskud giver sure forældre
De travle forældre med fuldtidskarrierer kører i et for hurtigt tempo, som ikke egner sig til at kunne pleje og passe deres børn – og den stress, der følger med, går ud over børnene:

“Det er netop, når vi er stressede og ikke har så meget overskud, at vi kan blive ureflekterede i måden, vi henvender os til vores børn. Vi kommer til at lade vores frustrationer gå ud over børnene”, siger Fie Hørbye.

Fie’s fem råd, når du taler til dit barn:

  • Hvis hvem du er frem for at hænge dig i ‘forældrerollen’
  • Undgå at true barnet med at fratage dem noget, hvis de ikke gør som du siger
  • Prioriter omsorg, når du taler med dit barn. Det er din opgave at forstå barnet
  • Tal til dit barn med ligeværdighed og respekt – lige som du ville gøre med andre voksne mennesker
  • Sig ja når du mener ja, og nej når du mener nej

Kilde: 24 timer, Anne Sofie Ellesøe, 5. april 2011. Originaltekst “Forælder, respektér dit barn”.