Skolestart: Sådan forbereder I jer

Foto: iStock.com

Sommerferien er ved at lakke mod enden, og dit barn skal ikke tilbage til børnehaven. I stedet står der skole på skemaet. Få her nogle gode råd til, hvordan både du og dit barn kan forberede jer til skolestart.

 

Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent

Seneste opdateret 1. August 2017

 

Om lidt starter tusindvis af børn i skole igen. Men for nogle af dem er det allerførste gang, at de træder ind i et klasselokale, hvor de sammen med andre børn skal følge daglig undervisning. Men det er ikke kun et nyt kapitel, der starter i dit barns liv, for det er måske også første gang, at du skal indtage rollen som forældre til en skoleelev.


Det er først og fremmest vigtigt at kickstarte en dialog om første skoledag derhjemme. Hvilke forventninger har barnet til første skoledag? Er barnet nervøst? Glæder det sig? Prøv som forældre at tale positivt om første skoledag, men undgå at tale det op, så barnet ikke ender med at blive skuffet.


Dernæst er det vigtigt efter den lange sommerferie igen at få styr på de daglige rutiner og sengetider, så barnet møder frisk og udhvilet op i skole – og det gælder ikke kun første skoledag.  


Men hvordan forbereder man sit barn på at agere efter de typiske klasseregler, såsom at sidde stille og række fingeren op? Gennem rollespil, fortæller familierådgiver Lola Jensen til TV2.

Hun råder forældre til at opstille en fiktiv skolesituation, hvor de som forældre spiller henholdsvis lærer og elev, så barnet kan lære, hvad det må og ikke må.


Læs også: Klar, parat, skolestart – 5 gode råd til mor og far


Tre gode råd til forældrene

Men ligesom det kan være en omvæltning for dit barn at starte i skole, er der også en del ting, som du som forældre også skal til at forholde dig til. Her får du tre gode råd til, hvordan du som forældre kan være med til at præge dit barns skoletid i en positiv retning, så det bliver endnu bedre og sjovere for dit barn at gå i skole.


Først og fremmest er det vigtigt at sørge for som forældre at gå i front og være en god rollemodel. Udvis derfor åbenhed og respekt overfor dit barns lærere, klassekammerater og deres forældre.


Derudover er det et stort plus, hvis du som forældre gør en indsats for at lære de andre forældre at kende og være med til at skabe et forældrenetværk, der kan være til hjælp, når konflikter i klassen opstår. Vær med til at bakke op om sociale arrangementer uden for skoletiden, der kan være med til at ryste klassens elever bedre sammen.


Udover at tale om første skoledag med dit barn, er det også vigtigt at skabe en dialog om mobning, så det allerede fra starten bliver gjort opmærksom på, at det ikke er sejt at holde nogen udenfor. Gå sammen med de andre forældre om at lave en række fælles spilleregler for klassen. Det kan være regler om alt fra omgangstonen i klassen, til regler der skal følges i forbindelse med afviklingen af fødselsdage og andre sociale arrangementer.

Kilde: tv2.dk og altombørn.dk