Skilsmisse: Sådan planlægger I sommerferien

Er der styr på sommerferien? Skal barnet med mor eller far på sommerferie? Vi giver dig tre gode råd til, hvordan man som skilsmissefamilie kan planlægge sin sommerferie.

Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent
Senest opdateret 7. maj 2018

“Hvem vil du helst på ferie med?”. Det spørgsmål er ét af dem, man som fraskilt mor eller far kan være fristet til at spørge. Men det er også én af dem, man helst skal holde sig fra at stille sit barn. Sådan lyder et af rådene fra børnepsykolog Lene Stephensen, der er forfatter til “Skilsmissens ABC”.

Der er ikke nogen tvivl om, at der er mange ting, der spiller ind, når sommerferien skal planlægges – og det bliver ikke nemmere, hvis mor og far ikke længere er sammen. Vi har derfor samlet tre gode råd til planlægning af sommerferie, hvis man er skilt.

Rådene kommer fra henholdsvis børnepsykolog Lene Stephensen og Bente Boserup, der seniorrådgiver i Børns Vilkår.

1. Vær ude i god tid

Planlægning er vejen frem. En måde, hvorpå man kan sørge for at mindske presset og stressen, er ved at give sig god til at tale ordentlig sammen om sommerferieplanerne. Hvem skal have barnet med på sommerferie? Og hvornår? Det er en god ting at være i god tid med planlægningen af sommerferien, for så har barnet noget at glæde sig til, fortæller seniorrådgiver Bente Boserup:

– Der er skilsmissebørn, som helt op til sommerferien ikke ved, hvad de skal, fordi mor og far ikke kan blive enige. Og det er rigtigt ubehageligt for dem, siger seniorrådgiveren fra Børns Vilkår.

2. Sæt dig i barnets sted

For at alle kan få en god sommerferie, er det vigtigt at begge forældre er indstillet på at sætte barnets behov før deres egne. Det går ikke, at forældrene kæmper mod hinanden, om hvem der kan tilbyde den bedste ferie.  

Både børnepsykolog Lene Stephensen og Bente Boserup, der er seniorrådgiver i Børns Vilkår, understreger, at det er vigtigt, at man som forældre sætter sig i barnets sted. De opfordrer begge til, at man planlægger ferien ud fra barnets egne behov.

Det er derfor vigtigt, at man passer på med at arrangere hele to ferier i sommerferien, hvis det altså kun er, fordi man ikke kan beslutte sig for, hvem der skal have glæde af barnet i første omgang.

3. Hvad vil barnet?

Hvad vil barnet? Hvad har det lyst til? Og hvad har det brug for?

Spørg ind og mærk efter.

Det er vigtigt, at barnet bliver hørt, lyder det fra både børnepsykologen og seniorrådgiveren.

– Så spørg barnet: Hvis du ikke skulle tage hensyn til mor og far, hvad vil du så rigtigt gerne i sommerferien, siger Bente Boserup.

Kilde: Jyllands-Posten