Sikkerhedsstyrelsen om sansegynger: Babyer kan få metalsplinter i øjnene

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer nu småbørnsforældre til at være meget opmærksomme på slyngevugger og andre sansegyngers ophæng, fordi de potentielt kan give babyer synsskader på grund af metalsplinter. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 16. august 2021 

Mere end 40 babyer har fået metalsplinter i øjnene siden 2012 efter at have ligget i en babygynge, eksempelvis en slyngevugge. Årsagen skyldes, at vuggen/gyngens metalophæng kan skabe friktion, som kan afgive metalsplinter. Splinterne kan skade babyernes øjne, når de ligger i den. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Læs også: At vugge stimulerer børns sanser 

“Ophænget er problemet, ikke selve gyngen. For når metal gnider mod metal, så bliver det varmt og kan, afhængig af belægning, afgive metalsplinter. Derfor er babyer mere udsat, fordi de ligger på ryggen i sansegynger, slyngevugger, fuglereder og andre babygynger, hvor ophænget er centreret lige over deres øjne,”forklarer vicedirektør og fungerende produktchef i Sikkerhedsstyrelsen, Christian Thorhauge. 

Kan skade synet 

Hvis en baby får metalsplinter i øjnene gør det både ondt og kan potentielt skade synet. Derfor opfordrer både øjenlæger og Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på ophænget:

“Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på det – og sikrer sig, at det ikke kan ske”, siger børneøjenlæge på Rigshospitalet Regitze Bangsgaard, der også fortæller, at der kan gå lang tid, før man finder ud af, at barnet har fået metalsplinter i øjnene, men at de ofte vil udvise tegn på, at de ikke trives. 

Læs også: Milepæle i børns synsudvikling 

5 gode råd fra Sikkerhedsstyrelsen 

  • Tjek om den butik eller webshop, du køber gyngen af, også sælger egnede ophæng
  • Brug kun ophæng til gyngen, som er egnet til formålet, og som ikke skaller af, når der opstår friktion mellem gynge og ophæng. Spørg om vejledning der, hvor du køber ophæng/gynge. Allerhelst skriftlig instruktion om at bruge egnet ophæng – og hvordan
  • Vælg kroge med en ekstra gummibelægning, så metalfladerne ikke rammer hinanden, når gyngen bliver brugt
  • Tjek jævnligt ophænget og metaldelene. Får du gråt støv på fingeren, når du rører ved det, kan der være risiko for metalsplinter
  • Har du en gammel gynge eller har du selv købt et ophæng, så skift ophænget og/eller vær sikker på, at der er en form for underskål eller indpakning, f.eks. af stof, der fanger metalsplinterne. Er du i tvivl, så kontakt forhandleren

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen 

Hos Sikkerhedsstyrelsen kan du læse mere om sansegyngernes ophæng og se vidoer om emnet. Du kan blandt andet høre om Gry og Eva, der begge har fået metalsplinter i øjnene. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Pressemeddelelse fra Sikkerhedsstyrelsen den 12. august 2021