Seks procent har motoriske problemer i børnehaveklassen

De 6-7 årige børn har generelt godt styr på motorikken, viser en ny rapport. Seks procent har dog problemer med basale motoriske færdigheder.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 23. januar 2020

Børns grundlæggende motorik vil typisk være faldet på plads, når de begynder i skole. De kan løbe, hoppe, cykle, spille bold og binde deres snørebånd. Det er tilfældet for langt de fleste af de 6-7 årige børn, der hvert år starter i indskolingen.

Der er dog cirka seks procent af børnene, der har vanskeligheder med motorikken. Det konkluderer en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed og Databasen Børns Sundhed, som tager udgangspunkt i sundhedsplejerskers observationer af 5.963 børnehaveklassebørn i skoleåret 2018/2019.

Hvert tredje barn får en anmærkning fra sundhedsplejersken, mens seks procent får tre eller flere anmærkninger, hvilket anses som, at barnet har vanskeligheder med motorikken.

Sammenhæng mellem motorik og trivsel

En god motorik er væsentlig for barnets fysiske og psykiske trivsel i skolegården, og der er derfor, ifølge projektleder hos Statens Institut for Folkesundhed, Trine Pagh Pedersen, grund til bekymring for børn med motoriske problemer.

Blandt de børn, der kæmper med motorikken, er særligt drenge, for tidligt fødte samt overvægtige børn. Disse børn har typisk også andre vanskeligheder såsom sproglige og sociale problemer. 

Motorik i skolen

Når barnet starter i skole, forventer skolen, at barnets grundlæggende motorik er i orden. Det betyder, ifølge Alt om Børns fysioterapeut Elna Søndergaard, at barnet skal kunne holde balancen og sidde stille på en stol samt holde korrekt på blyanten og klippe efter stregen på papiret. 

Barnets motoriske færdigheder videreudvikles gennem barnets skoletid. Frikvarteret bør bruges på bevægelse i skolegården.

Læs mere: Motorisk udvikling hos skolebørn

Hjælp dit barn med motorikken

Som forælder kan man hjælpe sit barns motorik på vej ved at være aktiv med barnet. Barnet har godt af at prøve sportsgrene, der styrker motorikken, såsom fodbold, håndbold, badminton, dans, gymnastik og svømning. 

Finmotorikken på hænderne skal også styrkes for at barnet kan skrive med blyant. Den kan styrkes ved at lave øvelser med fingrene, såsom at skrue låg af og på samt øse mad op.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Syddansk Universitet, Alt om Børns artikel om skolebørns motorik.