Screening af gravide giver pote

I dag er det ganske få børn, som fødes med hepatitis B, hiv og syfilis overført fra moren, og den succes skal særligt tilskrives screening af gravide.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent 14.09.2018

Siden 2005 er gravide blevet tilbudt screening for hepatitis B og siden 2010 screening for hiv og syfilis, hvilken næsten har stoppet alle tilfælde af mor-barn smitte af de tre sygdomme, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

– Den generelle screening af gravide må fortsat siges at være en succes. Ikke alene får vi forhindret næsten alle tilfælde af mor-barn-smitte i Danmark, så stort set ingen børn bliver født med en af de tre sygdomme. Gravide, der ikke var klar over, at de var smittet, får desuden mulighed for at blive kontrolleret og behandlet, siger Susan Cowan, sektionsleder for Afdeling for Infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut.

Læs også: Første lægebesøg i graviditeten

Næsten alle tager imod tilbuddet

De seneste tal, som er fra 2017, viser, at næsten alle gravide kvinder i dag tager imod tilbuddet om screening. Blandt de godt 64.000 blodtypetest blev fundet 132 kvinder med hepatitis B, 33 med hiv og 10 med syfilis.

De kvinder, som får konstateret en eller flere af sygdommene, bliver henvist til specialafdeling for videre information, rådgivning og kontrol af både mor og barn.

Læs også: Ultralydscanning i graviditeten

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Statens Serum Institut Nyheder, Statens Serum Institut