Sådan undgår du at få et kræsent barn

Jo tidligere du introducerer sund mad med forskellige smage og teksturer, jo større chance er der for, at du undgår, at dit barn bliver kræsent. Vi har her samlet 4 gode råd.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent 18.09.2018

Den mad, som dit barn ofte får at spise, har indflydelse på den mad, som han/hun foretrækker som ældre. Derfor bør man introducere forskellige former for mad med forskellige former for smag og tekstur i en tidlig alder. Det skriver Forskning.no, der blandt andet lægger vægt på fisk, som en fødevare, der bør prioriteres i en tidlig alder for at forhindre kræsenhed.

Her har vi samlet fire gode råd til, hvordan du forebygger kræsenhed hos dit barn.

Læs også: Fem måder at få dit barn til at spise grøntsager

Sådan kan du påvirke dit barns smagssans

Som forælder er du ikke direkte skyld i, hvis dit barn er kræsent. Men der er en række ting, som man kan gøre for at undgå det – og det er blandt andet ved introduktion af mange forskellige fødevarer.

 1. Start allerede i graviditeten
  Forskning af Helene Hausner, Master of Science in Human Nutrition, har vist, at barnet allerede kan smage i fosterstadiet. Derfor er det vigtigt, at man under graviditeten spiser varieret og krydret, så barnet bliver vant til både smage og dufte.

 1. Når du ammer
  Barnets smagssans kan også påvirkes, mens du ammer. Det skyldes, at barnet kan dufte mange af de ting, som du spiser. Derfor bør du også her spise varieret og få både surt, sødt og salt.

 2. 0-2 års alderen
  Et godt tidspunkt at introducere dit barn for forskellige fødevarer er i 5-7 måneders alderen, hvor I begynder på overgangskost. Meget tyder nemlig på, at et barn, som har fået varieret kost med mange smage, indtil han/hun er 1,5-2 år gammel, har større sandsynlighed for at fortsætte en varieret kost.    

 1. Større børn
  Fra 2-års alderen begynder den kræsne periode, men her er der også nogle råd til at undgå vedvarende kræsenhed. Det er blandt andet at sørge for ro og hygge omkring middagsbordet, at undgå særforplejning af barnet og acceptere, når han/hun er mæt.

Læs mere: Dit barns madvaner afhænger af dig

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde:Forskning.no og Alt Om Børn