Børneorm: Sådan undgår I det

Børneorm kan være rigtig generende og svære at komme af med. Udover ormekur er der flere ting, din familie kan gøre for at komme ormene til livs. Få de gode råd her.

Af: Redaktionen, 25. august 2020

Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark. Navnet snyder, for selvom det oftest er børn, som har børneorm, kan voksne også sagtens få dem. Børneorm er ufarligt, men smitter let og er meget generende.

Giver kløe omkring endetarmsåbningen

Børneorm smitter fra menneske til menneske, blandt andet via hænder, legetøj, toiletbræt og dørhåndtag. Børn i daginstitutioner smitter derfor let hinanden, og hvis én i familien får børneorm, spreder det sig ofte til de øvrige familiemedlemmer.

Ormene giver kløe omkring endetarmsåbningen. Kløen er typisk til stede om natten, når barnet ligger under den varme dyne, og børneorme kan derfor også medføre søvnbesvær og natlig uro. Har ens barn fået orm, kan man måske få øje på dem i barnets afføring. De er cirka én centimeter lange, hvide og på tykkelse med en sytråd.

Læs også: Skoldkopper: Sådan lindrer du generne

Alle i husstanden skal behandles

Behandlingen består af en ormekur, som oftest gives til alle i husstanden. Medicinen gives tre gange med cirka to ugers mellemrum – det afhænger dog af typen af medicin.

Barnet skal være sat i behandling, inden det kommer i daginstitution. Man bør informere personalet om, at barnet har børneorm, så smitte til andre børn kan forhindres.

Læs også: 11 grunde til at dit barn hoster

Sådan bekæmper I børneorm

Har ét familiemedlem fået børneorm, vil lægen som sagt ofte udskrive en kur til hele husstanden. Det kan dog alligevel være svært at få bugt med børneormene. Der er heldigvis hjælp at hente med disse gode råd:

  • Vask hænder grundigt efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid – det gælder både børn og voksne.
  • Hold neglene korte, da ormene kan gemme sig under lange negle.
  • Tag et bad om morgenen for at fjerne æg og orm omkring endetarmen.
  • Skift sengetøj og undertøj hyppigt, specielt 7-10 dage efter behandlingen.
  • Rengør boligen grundigt, specielt i soveværelset, badeværelset og på børneværelserne.
  • Undgå at spise mad i soveværelset.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Netdoktors artikel om børneorm