Sådan tackler du det hysteriske barn

“I min verden er der ikke noget, der hedder hysteriske børn, for jeg plejer at sige, at det altid er de voksne, der har skabt vilkårene.”

Ihvertfald ifølge familievejleder og foredragsholder Lola Jensen – også kendt fra TV2’s Go’morgen Danmark.

Derfor bliver dit barn hysterisk:

 • Du mangler overskud til at koncentrere dig om dit barn, især efter en lang dag på jobbet
 • Du vælger at gøre tingene i et ‘voksen-tempo’, når det skal gå stærkt – istedet for at bevare roen og istedet sætte krav til barnet

Uden krav, vil dit barn ikke lære at føle sig skuffet eller være istand til at magte en afvisning eller udsættelse, som er vigtig for det gennem livet.

Sådan tackler du det hysteriske barn

 • Minimer mængden af ord!
  Lad barnet få fred til at falde til ro, istedet for at køre rundt i hvorfor han eller hun nu ikke måtte få slik eller se TV. Hysteriet skal tackles med ro, men forældre skal stadig vise, at de er tilstede – med deres kropssprog.
 • Tag en timeout
  En timeout skal bruges til igen at få roen over barnet, som af den eller anden grund er blevet hysterisk. Ved fysisk at fjerne dem fra andre, kommer roen nemmere frem i barnet.
 • Skift ikke mening
  Du skal ikke gå på listefødder efter et hysterisk anfald for at undgå, at et nyt vil opstå. Hvis det skulle ske, skal samme fremgangsmetode med at få ro over barnet ved en timeout bruges igen.

“Børn lærer derved, at der er grænser og de lærer, at de voksne har nogle ting, som de er nødt til at sige nej til. Børn er slet ikke beregnende og udspekulerede. Det er noget, de lærer med tiden, når de bliver ældre, igen kun hvis de voksne skaber muligheden herfor”, siger Lola Jensen.

Kilde: www.go.tv2.dk, 27. juli 2011, Morten Bruno Engelschimdt. Originaltekst “Få styr på hysteriske børn”