Sådan forhindrer du babyulykker

De fleste ulykker sker i hjemmet. Heldigvis skal der ganske få ting til for at forhindre de mest almindelige uheld. Læs sundhedsplejerskens råd til, hvordan du bedst sikrer dit hjem.

Risikoen for, at dit barn kommer ud for en ulykke er størst, når det går fra et udviklingstrin til et nyt. I de første måneder af barnets liv udvikler det sig hurtigt, hvorfor det er vigtigt at være på forkant for at forhindre ulykkerne.

Sundhedsplejersken Hege Christine Sørensen giver her sine bedste råd til, hvordan du bedst sikrer dit hjem:

  • Ved puslebordet må du aldrig gå fra barnet. Vender du dig om, skal du have en hånd på barnet, da man aldrig ved, hvornår barnet kan rulle rundt på siden. Puslebordet skal have kanter på mindst to sider og være stabilt. Hvis det kan klappes sammen, skal det have en låsemekanisme.
  • Stikkontakter og trapper skal være lukket af og spærret for adgang.
  • Faldulykker andre steder i hjemmet kan undgås ved at sørge for skridsikre måtter og underlag på badeværelset. Desuden skal du sørge for, at møbler som reoler og skabe er hæftet fast til væggene hvis barnet skulle finde på at klatre i dem.
  • Skråstole og barnestole er ikke 100 procent sikre. Gå derfor aldrig fra dit barn, selvom det sidder fastspændt.
  • Forbrændingsulykker kan undgås ved at have et gitter foran pejse og foran de rum, hvor der kan være forbrændingsfare. Børn er utroligt nysgerrige og kan for eksempel hive i en dug, hvor der står en varm kaffekop. Så sørg også for at være opmærksom på, hvordan du placerer alle varme genstande i forhold til dit barn.
  • Skarpe kanter og genstande er nærmest uundgåelige i et hjem med borde og kanter over det hele. Sørg derfor for at montere børnesikrede låse i låger og skuffer og sætte runde beslag på bordkanterne.
  • Forgiftning kan undgås ved at sørge for, at medicin, vaskemiddel, kemikalier og tobak opbevares utilgængeligt for børn. Selvom gemmestederne har børnesikring, er det ikke en garanti for, at barnet ikke kan åbne dem. Sørg for, at tingene placeres aflåst og langt fra børnenes sfære.
  • Kvælningsulykker kan undgås ved at barnet altid er under opsyn, når det spiser. Desuden skal du være opmærksom på barnets legetøj, da nysgerrige tumlinger putter alting i munden. Børnetøj og -udstyr skal ikke have lange bånd eller snore, som barnet kan få fat i eller rundt om halsen.
  • Vinduer, døre og toiletter bør sikres med særlige ‘stoppere’ så barnet ikke kan åbne dem selv.

Kilde: Mama.dk