Sådan får du mindre kemi i dit barns hverdag

Børn er mere overfølsomme over for den kemi, som er i mange af vores ting, end vi voksne. Her har vi samlet 6 ting, du som forælder bør være særlig opmærksom på i dit barns hverdag.  

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 11.09.2018

Børn imellem 0-6 år er mere udsatte end voksne, når det kommer til kemien i vores ting. Derfor har vi her samlet Miljøstyrelsens anbefalinger i forhold til kemien i børns hverdag.

Køb kun CE-mærket legetøj

Alt legetøj til børn under 14-år skal ifølge EU-lovgivning have et CE-mærke, som sikrer forbrugeren, at legetøjet ikke indeholder farlige stoffer i skadelige mængder.

Køb kun uparfumeret legetøj

Legetøj bør ikke kun være CE-mærket. Miljøstyrelsen anbefaler også, at man kun køber legetøj uden parfume. Det skyldes, at parfume er allergifremkaldende.

Vær opmærksom på dukker og bløde plastikdyr

Som forælder skal du være særligt opmærksom på blødt plastiklegetøj, herunder dukker og plastikdyr. Noget blødt plastlegetøj kan nemlig være fremstillet af PVC-plastik, som indeholder ftalater, som kan være hormonforstyrrende og skadelige for et barn. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at man er opmærksom på, hvilke ftalater der er i legetøjet. DEHP, DBP, DIBP og BBP er de farligste.

Smid gammel plastlegetøj ud

Blødt plastlegetøj, som er ældre end 2007, bør smides ud. Det skyldes, at ældre legetøj kan indeholde ftalater, som er forbudte i dag. Derfor anbefales det også, at undgå at købe legetøj på loppemarkedet, da det kan være svært at vurdere, hvor gammelt det er eller hvad det indeholder.

Vask altid nyt tøj og sengetøj

Mange af de produkter, som både vi og vores børn får helt tæt på kroppen, kan indeholde overskud af skadelige stoffer. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at man ikke bruger tøj eller sengetøj før vask.

Brug uparfumerede- og svanemærkede produkter

Da parfume er unødvendigt i plejeprodukter til børn, så bør det undgås. Det skyldes, at det kan give allergiske reaktioner. Produkter som kosmetik bør være svanemærkede, da det det sikrer, at det ikke er allergifremkaldende og er uden hormonforstyrrende stoffer.

Læs også: 4 gode råd til et sundere børneværelse

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her.

Kilde: Miljøstyrelsen