Sådan får du børnene til at spise mere grønt

Hvordan får du dit barn til at spise mere frugt og grønt? Vi har samlet 3 gode råd til, hvordan du inkorporerer de sunde råvarer på en nem, god og sjov måde.

Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent

Senest opdateret 6. februar 2018

Grønt er godt. Men det kan være ret svært at få de helt små til at spise grøntsagerne, der bliver serveret på tallerkenen. Det vil en ny kampagne, der er finansieret af Dansk Gartneri og EU, lave om på. Kampagnen har til formål at inspirere danskerne til spise mere frugt og grønt.

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan gøre det mere attraktivt for familiens mindste at spise grøntsager. Ifølge madskribent, kogebogsforfatter og ekspert i hverdagsmad, Julie Hey, handler det om at udfolde sin kreativitet, når det kommer til at få de helt små til at spise de sunde grøntsager.

Vi har her samlet 3 af hendes bedste råd:

  1. Kamuflerer grøntsager i familiens yndlingsretter
    En effektiv måde, hvorpå du kan få listet et par grøntsager ind på menuen, er ved at tilføje retten grøntsager, der har samme farve, som den færdige ret har. Det vil sige, at når den eksempelvis står på kartoffelmos, kan du pifte den lidt op med blomkål, pastinak eller persillerod. Hvis der står lasagne på menuen, så kan du ligeledes tilføje revet gulerod i kødsovsen.

  1. Tilføj lækker topping til grøntsagssuppen
    En grøntsagssuppe luner dejligt i vinterhalvåret, men en sådan suppe er også en nem måde at øge familiens grøntsagsindtag på. Nu hvor hovedingrediensen er grøntsager, er det okay at tilføje lidt fedt og sprødt i form af lækker topping. I kan for eksempel pynte suppen med ristet bacon eller sprøde rugbrødscroutoner. En klat smør eller en ske piskefløde kan også bidrage med lidt ekstra til den lune herlighed.

  1. Eksperimentér med grøntsager
    Består menuen af de klassiske frikadeller kan man med fordel pifte dem lidt op med hakket spinat eller grønne krydderurter. Det kan også gøre maden mere spændende for barnet, hvis man giver den nye version af frikadellerne et sjovere navn, som for eksempel Troldedeller. Det samme trick kan bruges, når der til morgenmaden bliver serveret en friskpresset grøntsags- og frugtjuice. Eksempelvis kan I brygge en grøn Shrek-juice med kål, spinat og æblejuice som ingredienser eller måske en rød prinsesse-juice bestående af rødkål og appelsinjuice. Kun fantasien sætter grænser.

Kilde: Sæson