Sådan vælger du den rigtige solcreme til børnene

Sommeren og solen er endelig nået Danmark. Men hvordan vælger man den rigtige solcreme til familiens yngste? 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 3. juni 2021 

Kalenderen viser juni, temperaturen har sneget sig op over de 20 grader, og vejret viser sig fra sin flotteste og mest solrige side. Det får mange danskere inklusiv børn til at søge udenfor. Men hvordan beskytter man børnene bedst mod solens stråler?

Læs også: Børn er ekstra udsatte i solen 

Som udgangspunkt bør børn beskyttes mod solen ved hjælp af skygge, solhat og let, tætvævet tøj. Men hele kroppen kan sjældent være dækket til, og det er ikke altid muligt at holde børn i skyggen hele dagen. Derfor er det også nødvendigt at beskytte den bare hud med solcreme. 

Læs også: Solcreme: Fup eller fakta?

Her får du en guide til, hvordan du vælger den rigtige solcreme til børnene i familien. 

1. Minimum faktor 15 

For at beskytte de sarte hud, anbefales det at bruge minimum faktor 15 i Danmark. I udlandet, hvor solens stråler er ekstra stærke, anbefales mindst faktor 30. 

2. UVA-mærkning

Når solcremen skal vælges, bør I også være opmærksom på UVA-mærkningen. Solcremen skal nemlig både beskytte mod UVA- og UVB-stråling.

2. Pas på solcremer købt i udlandet

Børn under 12 år bør ikke bruge solcreme, der indeholder stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor), da det er mistænkt for at være hormonforstyrrende . 

Det findes dog ikke i solcremer, som sælges i Danmark, men det kan forekomme i solcremer købt i udlandet. Derfor bør I være opmærksomme på solcreme, som er købt i udlandet. 

Læs også: Virker solcremen fra sidste år? 

4. Vælg Svanemærket 

For at sikre sig at der hverken er potentielt hormonforstyrrende stoffer eller parfume i solcremen, anbefales det, at man går efter en solcreme, som er svanemærket og miljømærket.

5. Husk, at spædbørn ikke behøver at have solcreme på 

Spædbørn, som ikke kan kravle eller gå selv, behøver ikke have solcreme på, men blot holdes væk fra direkte sol, ligesom de bør bære let, tætvævet tøj og en bred solhat. 

Læs også: Solskoldet barn: hvad gør jeg? 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Alt om Børns artikel om børn i solen, Netdoktors artikel om børn i solen og Sundhedsstyrelsen