RS-virus: Usædvanligt mange tilfælde denne sommer

RS-virus ses normalt i vintermånederne og i det tidlige forår. Men lige nu er der usædvanligt mange tilfælde, selvom det er sommer. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 20. juli 2021 

112. Så mange tilfælde af RS-virus er der blevet registreret i Danmark i uge 20-26. Det er langt flere, end hvad man normalt ser om sommeren. Det fortæller afsnitsleder Ramona Trebien fra Statens Serum Institut

”På en normal sommer ville man typisk finde cirka en håndfuld tilfælde. Det høje antal, vi ser nu, er derfor meget usædvanligt,” siger hun. 

RS-virus ses nemlig primært om vinteren, hvor den er den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn. 

Læs også: Rotavirus spreder sig blandt børn på Sjælland 

Coronarestriktionerne spiller ind 

I vinteren 2020/2021 så man ikke mange tilfælde af RS-virus, og ifølge Statens Serum Institut skyldes det de mange coronarestriktioner og hygiejneforanstaltninger, som var en stor del af hverdagen i vintermånederne. 

Omvendt regner man med, at det stigende antal tilfælde med RS-virus, man ser denne sommer, hænger sammen med, at flere og flere coronarestriktioner blødes op eller fjernes. 

Læs også: 11 grunde til, at dit barn hoster

Om RS-virus 

  • RS-virus viser sig typisk i vintermånederne og det tidlige forår og er meget smitsom.
  • RS-virus smitter typisk fra person til person ved host og nys og via hænderne, hvis de er forurenet med RS-virus fra hoste eller nys eller tørren af næsen.
  • Det rammer typisk børn under to år, og oftest er børnene under seks måneder. Det kan dog også ramme voksne i alle aldre, som så kan smitte børn. Hvor en voksen eller et ældre barn blot vil være forkølet, bliver det lille barn oftest mere medtaget af sygdommen, og det kræver ofte indlæggelse.
  • Symptomerne ved RS-virus kan minde om en række andre luftvejsvira med feber, hoste, snot og påvirkning af vejrtrækning. Det kan udvikle sig til lungebetændelse. 

Læs mere om symptomerne her 

Kilde: Netdoktor

Det kan I selv gøre

Man kan forebygge en infektion med RS-virus ved at være opmærksom på, at børn under seks år ikke er for tæt på forkølede personer. Man bør også være opmærksom på grundig håndvask med vand og sæbe – det gælder særligt før madlavning, før et måltid, efter toiletbesøg, og efter hver gang næsen er blevet pudset, eller der er blevet hostet, nyst eller tørret snot af i hånden. 

Tilmeld dig Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Statens Serum Institut, Netdoktor