Rotavirus spreder sig blandt småbørn på Sjælland

Den smitsomme rotavirus spreder sig lige nu blandt børn flere steder på Sjælland. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 11. maj 2021 

Den smitsomme rotavirus, der forårsager akut dårlig mave, opkast og dehydrering hos små børn, spreder sig lige nu flere steder på Sjælland, hvilket kan mærkes på børneafdelingerne i Slagelse, Hvidovre og Nykøbing Falster, hvor der ses en markant stigning i antallet af indlagte med virusset. Det skriver dr.dk

Overlæge på Slagelse Sygehus, Line Wilms, fortæller til DR, at lægerne mener, at virusset har gode betingelser lige nu på grund af det øgede fokus på brug af håndsprit frem for at vaske hænder med vand og sæbe, som ellers er nødvendigt for at være sikker på at holde virusset nede. 

“ (…) vores teori er, at i denne her coronatid, hvor vi alle er blevet meget opmærksomme på håndsprit, der kan håndhygiejnen i nogle hjem og institutioner være overtaget af sprit fremfor vand og sæbe, og det får rotavirus til at sprede sig,” siger hun til DR. 

Læs også: Symptomer på RS-virus 

Om rotavirus

  • Symptomer på rotavirus er feber ledsaget af opkastninger og derefter vandtynd diarré, som kan føre til dehydrering. 
  • Rotavirus forårsager cirka 40 procent af akut svær diarré hos spæd- og småbørn i Danmark.
  • Rotavirus er en meget smitsom virus, fordi det ikke kræver mange viruspartikler, før smitten bliver givet videre.
  • Smitten overføres fra afføringsforurenet materiale (f.eks. en ble) via hænderne til munden, enten direkte eller via en tredje person. 
  • Stort set alle børn får rotavirus-diarré inden fem-års-alderen

Ikke alle bliver indlagt 

Selvom de på flere hospitaler oplever en stigning i antallet af indlagte med rotavirus, er det meget forskelligt, hvor syge børn bliver af virusset, og derfor er det langt fra alle, der kræver indlæggelse. Sværhedsgraden afhænger af både barnets alder, og hvorvidt barnet har været smittet før. Den hyppigste og mest alvorlige komplikation er dehydrering, hvorfor I bør være opmærksom på tegnene for dehydrering. 

De første tegn er tørst og uro, og derefter bliver barnet tiltagende træt og slap. Hvis barnet er dehydreret vil det desuden tisse mindre, bleen være tør og knap så tung som normalt. 

Kontakt lægen eller 1813, hvis du er i tvivl. 

Læs også: Tre-dages-feber hos børn

Gode råd til forældre 

  • Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt efter bleskift, opkast og hjælp ved toiletbesøg. Håndsprit er ikke tilstrækkeligt. 
  • Rotavirus-diarré kan forebygges med op til 98% med en vaccine. Vaccinationen er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet, hvorfor I selv må betale for vaccinen, hvis I ønsker den. I skal dog være opmærksom på, at vaccinen kun kan gives til spædbørn – første omgang kan gives, fra barnet er seks uger gammelt, mens sidste omgang skal være givet inden barnet fylder seks måneder.  
  • Hold øje med barnet – de første tegn på rotavirus-diarré er, at barnet tisser mindre, er mere tørstig, er uroligt, træt og slap.
  • Er dit barn smittet, skal du sørge for at give det rigeligt at drikke, så I undgår dehydrering. For større børn hjælper det oftest at få rigeligt med vand, saft og mælk – for nogle børn, særligt de yngste, kan det være nødvendigt med små mængder rehydreringsvæske, som indeholder sukker og salt i den rette mængde.
  • Ring til din egen læge eller 1813, hvis du er i tvivl. En læge vil kunne klarlægge, om der er tale om rotavirus-diarré ud fra symptomer og smitterisikoen.

Kilder: dr.dkNetdoktors artikel om rotavirus, Alt om Børns artikel om rotavirus 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her