Probiotika kan måske hjælpe børn til vægttab

Probiotika – gavnlige tarmbakterier – kan måske hjælpe børn og unge med at tabe sig. Det tyder et nyt studie på.

Af Christine Foss, redaktør, 15. september 2020

Et nyt studie har har vist, at probiotika sammen med en sund kost kan hjælpe overvægtige børn og unge til at tabe sig mere end en sund kost alene.

Større vægttab med probiotika

100 svært overvægtige børn og unge i alderen 6-18 år deltog i studiet, hvor de blev delt op i to grupper. Begge grupper blev sat på en sund diæt, men den ene gruppe fik desuden probiotika, og den anden gruppe modtog placebo (ikke-virksomt stof).

Læs også: Vitaminer til børn: Vælg tilskud uden jod

Probiotika er levende, gavnlige bakterier, som kan hjælpe til at give en bedre bakteriesammensætning i tarmen. Mange kender nok bedst probiotika fra mejeriprodukter som drikkeyoghurt, og som frysetørrede bakterier i form af kapsler, som man kan tage på rejsen som forebyggelse mod diarré.

Flere positive effekter af probiotika

Ud over et større vægttab med probiotika, fandt studiet også, at børnenes blodtryk faldt, deres livvidde blev mindre, de fik færre E. colibakterier i tarmen og deres insulintolerance faldt. Insulintolerancen kan fortælle noget om risikoen for at udvikle diabetes.

Beskytter mod infektion og er med til at kontrollere sult

Typen af probiotika, som børnene i den ene gruppe modtog, kaldes Bifidobacterium. Denne gruppe af probiotika er en del af den naturlige bakterieflora i tarmen og hjælper til at beskytte mod infektion med andre bakterier, såsom E. coli. Desuden hjælper Bifidobacterium med at nedbryde kulhydrater og fibre fra kosten og bidrager til at kontrollere sult. 

Studiet er blevet offentliggjort på European Congress of Endocrinology.


Kilder: Dagens Medicin, pressemeddelelse fra European Society of Endocrinology, Netdoktors.