Privat fødselshjælp er blevet populært

Foto: iStock.com

Det er blevet mere og mere almindeligt, at familier i dag benytter sig af privat fødselshjælp herunder jordemødre, sundhedsplejersker, ammerådgivning, efterfødselssamtaler osv.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent. 27.11.2018

Både før, under og efter fødslen benytter flere familier i dag sig af privat hjælp. Ifølge tal fra Jordemoderforeningen er der i dag omkring 100 privatpraktiserende jordemødre mod næsten ingen for bare 10 år siden. Samtidig viser tal fra Sygeforsikring Danmark en stigning på 13%, når det kommer til tilskud til eksempelvis privat fødselsforberedelse, fødselshjælp, ammerådgivning og efterfødselssamtaler. Det skriver Jyllands Posten.

Læs også: Disse valg skal træffes inden fødslen

Det offentliges tilbud

I dag får kvinder med ukomplicerede graviditeter og fødsler tilbudt basistilbud fra det offentlige, som består af tre konsultationer hos den praktiserende læge, to ultralydscanninger, fire til syv konsultationer hos jordemoderen og et evt. besøg af sundhedsplejersken før fødslen.

Læs også: Den ukomplicerede fødsel


Efter fødslen tilbyder det offentlige sundhedssystem også en række tilbud. Her er særlig fokus på den første tid efter fødslen.

De første syv dage efter udskrivelse er der åben rådgivning døgnet rundt på fødselsstedet. Hvis man udskrives inden 24 timer efter fødslen, tilbydes førstegangsfødende og hjemmefødende et besøg af jordemoderen dagen efter fødslen, mens flergangsfødende bliver kontaktet med henblik på vejledning.

Derudover er der en konsultation med en jordemoder 48-72 timer efter fødslen, som har til formål at undersøge både mor og barn samt at fungere som en efterfødselssamtale.

Det første besøg fra sundhedsplejersken kan ske fire til fem dage efter fødslen, såfremt underskivelsens sker indenfor 72 timer.

Læs også: Kom godt i gang med amningen

Kilder: Jyllands Posten, Sundhedsstyrelsen  

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her