Personlige bøger kan støtte børn i svære perioder

En personlig bog med barnets eget navn kan være en stor hjælp ved svære overgange i barnets liv, som for eksempel ved start i børnehave. Den kan endvidere styrke indlæringen af sprog.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 26. november 2020

Mange børn gennemgår store forandringer tidligt i livet, som kan være svære at sætte ord og følelser på. Det kan være at starte i børnehave, at forældrene gennemgår en skilsmisse, eller at barnet mister et nært familiemedlem.

Personlige børnebøger, hvor barnet selv er hovedpersonen i historien, kan dog hjælpe børn, der står over for svære overgange i livet. Det mener norske Natalia Kurcirkova, der er professor ved Læringsmiljøcenteret på Universitetet i Stavanger og forsker i personlige bøger. Til forskning.no siger hun:

– Når der sker store ting i et barns liv, som kan være svære at snakke om, kan personlige bøger være et godt hjælpemiddel. Det kan være gavnligt for barnet at læse noget om sig selv og om det, der er sket, for at hjælpe barnet med at sætte ord på følelserne.

Studie: Tidligt fokus på sprog fremmer læseforståelsen

Skaber selvtillid og engagement

Bøgerne giver barnet selvtillid og en følelse af empowerment, og de kan hjælpe barnet med at forstå, hvad der sker. Samtidig kan bøgerne også skabe engagement hos børn, der ikke er så vilde med at læse. Den personlige bog bliver ofte en favorit hos barnet.

– Forskning viser, at personlige bøger ofte bliver barnets yndlingsbog. Det er den bog, barnet altid vender tilbage til, siger Natalia Kurcikova.

Hun fremhæver dog, at kvaliteten af personlige børnebøger varierer meget. Hvis bogen har en dårlig historie og dårlig grammatik, vil den ikke gavne barnets emotionelle eller sproglige udvikling. Det bør man derfor være opmærksom på, når man bestiller en personlig bog til sit barn.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: forskning.no