PCO og PCOS – kan man blive gravid?

Hvordan er det nu lige sammenhængen mellem PCO, PCOS og graviditet er? Det giver vi svaret på her.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 9. oktober 2018

PCO og PCOS forbindes ofte med en ringere mulighed for at blive gravid. Men hvordan er det nu lige det hænger sammen? Og hvordan skal man forholde sig, hvis man har PCO eller PCOS og ønsker at blive gravid?

Det er nemlig sådan, at man både med PCO og PCOS har gode muligheder for at blive gravid med den rette hjælp.

PCO og graviditet

PCO står for Polycystisk Ovarie og er meget almindelig blandt yngre kvinder. Op mod 70% har PCO, og mange uden at vide det, da symptomerne ikke nødvendigvis er synlige. PCO er en forandring på æggestokkene, hvor der er mange ægblærer/follikler – hvilket faktisk er et udtryk for en god ægreserve.
Det er ikke nødvendigvis en tilstand, som påvirker muligheden for at blive gravid. Hvis man får regelmæssig menstruation og ingen symptomer har, påvirkes fertiliteten ikke af PCO.

Læs også: 6 myter om fertilitet

PCOS og graviditet

PCOS står for Polycystisk Ovariesyndrom. Det er ikke lige så udbredt som PCO. PCOS ses hos omkring 10% af kvinder i den fødedygtige alder. Det er en hormonel forstyrrelse, hvor menstruationen er meget uregelmæssig eller fuldstændig udebliver. Med PCOS kan det være sværere at blive gravid.

Har man PCOS vil sandsynligheden for at blive gravid dog være god, hvis man kommer i den rette behandling.

Op mod 50% af kvinder med PCOS er overvægtige. For disse kvinder vil første mulighed for behandling være en livsstilsændring, der indebærer motion og sund kost.Hvis menstruationen ikke vender tilbage eller bliver regelmæssig, vil det være nødvendigt med hormonbehandling, hvor æggene modnes. Er man normalvægtig og har PCOS, vil hormonbehandlingen være den første behandlingsmulighed.

Når man starter hormonbehandling, får man først en mild og kort tabletbehandling, men ser man ikke tegn på ægmodning, kræver det daglige doser af hormonet FSH i form af en sprøjte.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Netdoktor