Pædagoger mangler viden om børns sorg

Langt de fleste daginstitutioner har handleplaner for, hvordan man håndterer et barn i sorg. En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser dog, at institutionerne efterspørger mere uddannelse til pædagogerne.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 13. oktober 2020

Hvert år har 11.000 børn i alderen 0-6 år sygdom eller dødsfald tæt inde på livet, fordi deres mor eller far bliver alvorligt syg eller dør. 

Sorg rammer også helt små børn, og det er derfor vigtigt, at der står nogle pædagoger klar til at hjælpe barnet med at bearbejde sorgen.

Langt de fleste daginstitutioner har sorghandleplaner, som tages i brug ved sygdom, ulykke og dødsfald i barnets familie. Næsten 6 ud af 10 ledere efterspørger dog, at pædagogerne gennem deres uddannelse bliver bedre rustet til at håndtere børn, der er i sorg. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Stort ansvar hos pædagoger

Daginstitutionerne har et stort ansvar, når det kommer til børns sorg. Det fremhæver Martin Lytje, der er post doc. og psykolog ved Kræftens Bekæmpelse.

– Små børn tilbringer rigtigt mange af deres vågne timer i vuggestuen eller i børnehaven. Det giver institutionerne et stort ansvar i forhold til at håndtere den sorg eller krise, der opstår, når mor eller far bliver alvorligt syge eller dør. Og her taler vi ikke kun om kræft, men om alvorlig sygdom generelt, siger han.

Efterlyser mere uddannelse i sorg

I børnehaven Kastanjehuset har leder Charlotte Ponsaing erfaring med børn i sorg. Hun fremhæver, at sorghandleplanerne ikke kan stå alene. Det er helt essentielt, at pædagoger lærer at håndtere børns sorg og tage ansvar.

– Man kan ikke tage sorgen fra dem, og det er så unfair, når små børn mister eller oplever alvorlig sygdom. Men vi skal turde være i det, når de græder, er vrede og kede af det. Det er svære situationer, hvor man kan komme i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre. Derfor er det godt med redskaber, uddannelse og erfaring, understreger hun.

I den nye undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse siger 59 procent af de adspurgte ledere, at pædagogerne ikke er uddannede nok med henblik på at hjælpe børn i sorg. 95 procent mener, at pædagogerne bør undervises i børns sorg som en del af pædagoguddannelsen.

6 råd til at hjælpe børn i sorg

Martin Lytje giver 6 råd til, hvordan man kan hjælpe et barn med at tale om og bearbejde sorg.

  1. Giv barnet plads til både sorg og glæde.
  2. Forhold dig åbent til, hvad der fylder hos barnet.
  3. Husk at små børn stadig er ved at lære, hvad døden eller alvorlig sygdom betyder.
  4. Læs bøger, leg eller tegn for at forstå barnets oplevelser.
  5. Sorgen er en ny livsomstændighed.
  6. Der findes ikke en korrekt måde at sørge på

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Kræftens Bekæmpelse