Nyt studie: Simpelt trick kan få dine børn til at spise mere grønt

Har du svært ved at få børnene til at spise nok grøntsager, så er der håb forude. Et nyt studie har nemlig fundet en nem og simpel måde at få børn til at spise mere grønt. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 29. juni 2021 

Broccoli. Gulerødder. Ærter. Det er ikke altid nemt at gå grøntsagerne i børnene. Men et nyt, lille studie fra Pennsylvania State University har fundet en måde, hvorpå man nemt kan få børnene til at spise flere grøntsager: Man skal nemlig bare lægge endnu flere grøntsager på tallerkenen. Det skriver mediet Science Alert.

Læs også: Det er OK at servere rugbrødsmadder til aftensmad 

Over fire uger har forskerne bag studiet nemlig undersøgt 67 børn i alderen tre til fem år, og konklusionen er, at børnene spiste 68 procent flere grøntsager, svarende til 21 gram, når mængden af grøntsager steg fra 60 gram til 120 gram, og de resterende madvarer på middagstallerken forblev samme mængde. Dog påpeger ernæringsforskeren Barbara Rolls fra Pennsylvania State University, at blandt andet kombinationen af maden på tallerkenen også spiller en rolle, og derfor kan man ikke regne med samme effekt, hvis man lægger ekstra mange grøntsager op ved siden af eksempelvis kyllingenuggets:

“Sammensætningen af maden er noget, du er nødt til at være opmærksom på, fordi grøntsagernes tilgængelighed og smag sammenlignet med den anden mad på tallerkenen vil påvirke reaktionen på portionsstørrelsen. Du er nødt til at sikre dig, at grøntsagernes smag er god sammenlignet med den øvrige mad,” siger hun ifølge Science Alert.

Læs mere om studiets resultater hos Science Alert

Læs også: Hvornår må børns spise hvad 

Spil kan også få flere grøntsager i børnene 

Det er ikke første gang, at forskere har interesseret sig for, hvordan man bedst får børnene til at spise flere grøntsager. Et dansk studie fra Københavns Universitet har blandt andet tidligere konkluderet, at spil med konkurrence, pointoptjening og handlingsforløb også kan få børnene til at få øjnene op for grøntsagerne. 

Læs mere om, hvordan spil hjælper børn til at spise flere grøntsager her 

Forebyg kræsenhed hos dit barn 

Der er en række ting, du kan gøre for at undgå, at dit barn bliver kræsent og eksempelvis nægter at spise grøntsager. Det er blandt andet ved at starte tidligt og introducere mange forskellige fødevarer: 

  • Spis varieret og krydret allerede i graviditeten. Forskning har nemlig vist, at barnet allerede kan smage og dufte i fosterstadiet.
  • Fortsæt med at spise varieret og spise både bittert, surt, sødt og salt, når du ammer. 
  • Begynd tidligt på overgangskost (4-7 måneder) og introducer mange forskellige smage og konsistenser. Sørg for, at barnet har smagt alle grøntsager, inden det fylder 1 år. 
  • Når barnet bliver større og er omkring halvandet til to år er det vigtigt at sørge for en god stemning ved middagsbordet, at du accepterer, når barnet er mæt, undgår særbehandling – barnet skal have det samme at spise som jer, og venter med slik og sukker til efter maden.  

Kilde: Alt Om Børn 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Science Alert, Alt Om Børns artikel: Børns spiseadfærd kan ændres ved spil og Alt om Børns artikel om kræsne børn