Nyt studie har fundet ingrediensen til et lykkeligt familieliv

Psykologisk fleksibilitet kan medvirke til mindre stress og give større samhørighed i familien. Det fastslår et nyt studie, der har undersøgt det gode familieliv.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 3. december 2020

Hvad er det, der afgør, om man er lykkelig i sit familieliv? Er det kærlighed, økonomisk tryghed, at man kan have det sjovt med hinanden eller noget helt fjerde?

Det har forskere fra University of Rochester sat sig for at undersøge gennem et såkaldt meta-studie, der har samlet resultaterne fra 174 tidligere studier.

Konklusionen er klar. Ingrediensen til det gode familieliv er noget, som forskerne kalder ‘psykologisk fleksibilitet’. Det nye studie viser, at personer, der er psykologisk fleksible, har bedre romantiske og familiære forhold.

– Kort fortalt understreger studiet, at det at være til stede i nuet og være følelsesmæssig fleksibel i hårde og udfordrende situationer ikke bare forbedrer den enkeltes liv, men også kan styrke og berige vedkommendes tætte forhold, siger Ronald Rogge, der er en af forskerne bag studiet.

Følelsesmæssigt fleksibilitet er et sæt af færdigheder

Forskerne definerer psykologisk fleksibilitet som en række færdigheder, som personer bruger, når de møder svære og udfordrende tanker, følelser og oplevelser.

Det indebærer blandt andet, at man skal være åben over for og acceptere oplevelser af både god og dårlig karakter, og at man skal opretholde et bredt perspektiv – også selvom man oplever svære tanker og følelser. På trods af forhindringer skal man altid forsøge at bevæge sig nærmere et mål og fokusere på at være til stede i nuet.

Dermed skal man altså undgå at være psykologisk ufleksibel, som forskerne kalder den psykologiske fleksibilitets modsætning. At være følelsesmæssigt ufleksibel vil blandt andet sige, at man aktivt undgår at håndtere svære følelser, tanker og oplevelser, samt at man er distraheret og uopmærksom i dagligdagen.

Forskerne fremhæver, at et højt niveau af psykologisk fleksibilitet hos forældre medvirker til mindre stress og giver større sammenhængskraft i familien.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: University of Rochester