Nyfødt: Sådan skal bleen se ud den første uge

Afføringen ændrer farve, og mængden af urin tager til. Her får du et overblik over, hvordan bleen ser ud den første tid hos nyfødt. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 20 maj 2021

Hvordan er afføringsmønsteret hos en nyfødt? Hvilken farve og konsistens skal afføringen have? Og hvor ofte tisse en nyfødt?

Der er mange spørgsmål relateret til bleen, når man står som nybagte forældre til en lille ny. Her får du svaret på, hvordan indholdet i bleen ser ud og udvikler sig hos en nyfødt. 

Urin 

Den første tissetår sker inden for det første levedøgn, hvorefter det gradvist tager til i antal. Fra barnet er en uge gammel, bør der være mindst seks tunge bleer i døgnet, hvilket svarer til tyngden af en ble med tre spiseskeer væske i. 

Læs også: Sådan plejer du en rød babynumse 

Afføringen 

De første døgn vil bleen indeholde mindst en omgang afføring, der er sort/brun/mørkegrøn, klistret og tyktflydende. Når den nyfødte er tre til fire dage gammel vil afføringen komme mindst to gange i døgnet og nu være mere grønlig, mens farven på femte-og sjettedagen vil skifte til gulgrøn, og afføringen vil dukke op i bleen mindst fire gange i døgnet. Når spædbarnet er én uge gammel, aftager hyppigheden af afføringen til mindst tre gange i døgnet, konsistensen bliver løs, blød og måske lidt grynet, og farven er gul og har en syrlig duft.  

Hvis jeres barn ikke tisser eller lave afføring i det omfang, der er beskrevet, eller hvis det tager længere tid for afføringen at skifte farve, så tal med jeres praktiserende læge eller sundhedsplejerske om det. Det er normalt og et godt tegn, hvis afføringen er gul, før spædbarnet er en uge gammel.  

Læs mere om bleen hos Sundhedsstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Sundhedsstyrelsen