Ny fødselstrend frarådes af danske læger

‘Vaginal seeding’ er en ny trend, der i øjeblikket vækker mange kommende mødres interesser. Men der er ikke nok viden om den nye fødselstrend, mener danske fødselslæger. Derfor opfordrer de til, at man indtil videre holder sig fra den.


Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent

Senest opdateret 4. september 2017

 

Den nye fødselstrend ‘vaginal seeding’ bliver udført  i forbindelse med fødsler ved kejsersnit og har til formål at tilføre en række forskellige godartede bakterier fra moren til den nyfødte. Disse bakterier skal styrke barnets immunforsvar og eksempelvis beskytte det mod at udvikle allergisygdomme, som børn født ved kejsersnit ellers har øget risiko for.


Ved en vaginal fødsel ville disse bakterier automatisk blive overført til barnet gennem fødselspassagen via skeden, men hos gravide, der føder ved kejsersnit, kommer de ikke med.


De kan derfor tilføres gennem metoden ‘vaginal seeding’, hvor der lægges et gazebind op i moderens skede før kejsersnittet.  Efter barnet er født, overføres bakterierne fra bindet til barnet ved at pode det i munden, i hovedet og på kroppen.


Læs også: Fødsel ved kejsersnit


Men metoden vækker ikke den store begejstring hos Thor Haahr, som er Ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet:


– Der skal mere forskning til, før vi kan anbefale “Vaginal seeding” til alle,  siger Thor Haahr til Jyllands-Posten. Han har sammen med en række fødselslæger skrevet en ny artikel om trenden på BJOG (An International Journal of Obstetrics and Gynaecology).


Thor Haahr påpeger desuden, at der ved ‘vaginal seeding’ er en risiko for, at barnet får tilført bakterier fra morens vagina, som kan overføre infektioner som eksempelvis herpes.

Kilde: Jyllands-Posten