Ny blodprøve kan teste fosteret for sygdomme fra uge 10

Fra graviditetsuge 10 kan man med en ny blodprøve få svar på, om fosteret har kromosomafvigelser. Testen koster dog penge og tilbydes til at starte med kun på én klinik i Aarhus.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 8. april 2021

Doubletest, nakkefoldsscanning, moderkagebiopsi, fostervandsprøve og NIPT. Der findes i dag en række måder at undersøge fosterets sandsynlighed for at have sygdomme som Downs syndrom, Edwards syndrom, Pataus syndrom og andre kromosomafvigelser. Nu tilføjes endnu en metode til listen. Nemlig en blodprøve ved navn Evita Test Complete, som er udviklet af den danske virksomhed Arcedi Biotech. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Læs også: Derfor skal nakkefolden måles mellem uge 11 og 13

Koster 12.000 kroner 

Med den nye blodprøve kan man få en genetisk profil af alle fostrets 22 par kromosomer samt kønskromosomer fra graviditetsuge 10. Testen er et alternativ tilbud til moderkagebiopsien, hvor der er forbundet en lille øget risiko for spontan abort (0,5-1 procent)

“Testen er helt unik og et nyskabende tilbud til de stadig flere familier, som gerne vil kende deres ufødte barns genetik. Det skaber tryghed i graviditeten, og vi forventer en god efterspørgsel efter testen, fordi alle kvinder – helt uden risiko for abort – nu kan få svar på barnets kromosomer,” siger Johnny Hindkjær, laboratoriechef hos Aagaard Klinik i Aarhus, der er det første sted i Danmark, der udbyder den nye Evita Test Complete. 

Testen koster 12.000 kroner og kan foretages i graviditetsuge 10-14. 

Læs også: NIPT: Ny blodprøve skal undersøge barnets risiko for at udvikle sygdomme

Mere præcis end NIPT 

Der findes allerede en blodprøve, NIPT, der kan undersøge kromosomafvigelser. Men forskelligt er, at NIPT kun kan bruges til at undersøge de mest almindelige kromosomafvigelser (fem kromosompar) heriblandt Downs syndrom, mens Evita Test Complete kan kortlægge alle 22 kromosompar og eventuelle afvigelser. 

Længe undervejs 

Ifølge DR har udviklingen af den nye metode været undervejs i omkring 30 år. I morens blod er der nemlig celler fra fosteret fra moderkagen, men førhen har det ikke været muligt at fastlægge, om cellerne kom fra den igangværende graviditet eller eventuelle tidligere graviditeter. 

“Men gennembruddet i den nye test er, at de nu kan isolere en bestemt celletype fra fosteret med antistoffer. Den celletype kan de så lave den genetiske undersøgelse på, der viser, om der er afvigelser i kromosomerne,” siger Jens Michael Hertz, der er professor ved Syddansk Universitet og overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling på Odense Universitetshospital, men ikke en del af forskerholdet bag testen til DR

Bliv klogere på de øvrige tests for kromosomafvigelser i alt om børns artikel om emnet 

Læs også: Flere takker ja til ufarlig fosterprøve 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Arcedi Biotech, DR, Alt om Børns artikel om undersøgelser for kromosomafvigelser