Nedsat frugtbarhed som følge af parabener kan allerede ses hos spædbørn

Tre måneder gamle spædbørn, som har været udsat for parabener i fosterstadiet, viser tegn på nedsat frugtbarhed, konkluderer et nyt studie. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 18. maj 2021 

Parabener, som findes i blandt andet makeup, creme og sæbe har længe været mistænkt for at være hormonforstyrrende og påvirke frugtbarheden hos både kvinder og mænd. Men nu viser et nyt dansk studie, at tegn på nedsat frugtbarhed kan ses allerede hos tre måneder gamle spædbørn, som under graviditeten har været eksponeret for parabener.

Forskellen på piger og drenge

Tegnene på nedsat frugtbarhed viste sig i studiet hos drengene ved, at afstanden mellem numse og kønsorgan var kortere end normalt, hvilket hos voksne mænd har vist sig at hænge sammen med dårlig sædkvalitet. Afstanden hos pigerne var længere, men de havde lavere kønshormonniveau, mens drengene ikke havde det. 

Læs også: Kosmetik og cremer kan påvirke mænds sædkvalitet 

“Vi finder ofte kønsforskelle, når vi ser på effekterne af udsættelse for hormonforstyrrende stoffer. Det er formentlig, fordi fostrets hormonsystem er meget forskelligt hos drenge og piger,” siger Tina Kold Jensen, professor på Farmakologi, Klinisk Farmaci og Miljømedicin ved SDU og forskningsleder i Odense Børnekohorte, og påpeger, at tre-måneders alderen er interessant, fordi der her er tale om en slags mini-pubertet, hvor kønshormonerne stiger meget. 

Det vides ikke, hvad studiets resultater betyder for børnene som voksne, og derfor vil man også fortsætte med at følge de 425 børn, som var med i studiet.

Læs også: Hormonforstyrrende stoffer og fertilitet

Vælg svanemærket 

Miljøstyrelsen anbefaler, at man køber produkter af Svanemærket, hvis man ønsker at være forsigtig og mindske udsættelsen for parabener. Kan man ikke finde produktet i en Svanemærket udgave, kan man kigge på varedeklarationen og holde øje med ingredienser, som ender på –paraben. Særligt parabenerne propylparaben og butylparaben anbefaler styrelsen, at man går uden om.

Læs også: Forebyg børneeksem

Parabener

Parabener findes i blandt andet: 

  • Creme
  • Solcreme
  • Sæbe
  • Shampoo
  • Makeup

Det bruges som konserveringsmidler og tilsættes for at hindre bakterie- og svampevækst i produkterne

Kilde: Miljøstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her


Kilder: SDU, Miljøstyrelsen, Alt om Børns artikel hormonforstyrrende stoffer og fertilitet