Myte aflives igen: Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme
Et nyt og større studie afliver nu for anden gang myten om, at der skulle være en sammenhæng mellem MFR-vaccinen, som indgår i børnevaccinationsprogrammet, og autisme.
Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 06.03.2019
I en periode troede man, at der var en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme. Denne påstand blev første gang aflivet i 2002 ved et studie af Statens Serum Institut og Aarhus Universitet, der ikke kunne påvise en sammenhæng. Samme konklusion ses nu i et nyt og større studie fra Statens Serum Institut.
”Autisme forekom lige hyppigt iblandt de børn, der var blevet MFR-vaccineret, og de i alt 31.619 børn, der ikke var. Derfor må vi konkludere, at MFR-vaccinen ikke giver øget risiko for at udvikle autisme”, siger seniorforsker Anders Hviid fra SSI, der er en af forskerne bag studiet.
Studiet har undersøgt 657.461 børn født i perioden 1999 til 2010.
Læs også: Vaccinationer til børn
Vigtig konklusion i debatten om vaccinemodstand
MFR-vaccinen er i dag en del af børnevaccinationsprogrammet og har til formål at beskytte og udrydde mæslinger, fåresyge og røde hunde. Vaccinationen gives over to gange – henholdsvis når barnet er 15 måneder og og fire år.
I den seneste tid har man dog kunnet læse i flere medier om forældre, som ikke vaccinerer sine børn af frygt for bivirkninger. Men fagfolk holder i dag ved, at eventuelle bivirkninger ved vaccinen er mindre alvorlige end selve sygdommen. I følge forskerne bag studiet er resultaterne derfor en vigtig konklusion i netop denne debat, da en af myterne endnu engang aflives.
Et tidligere studie har påvist yderligere fordele ved MFR-vaccinationen. Børn, der får de anbefalede MFR-vacciner, har nemlig mindre risiko for blive indlagt med alvorlige infektionssygdomme.
Kilde: Statens Serum Institut, Alt Om Børns artikel om at MFR-vaccinen beskytter ekstra mod infektioner, Netdoktors artikel om børnevaccinationer, Alt Om Børns artikel om vaccinationer til børn.