Moderkagen beskytter ikke dit ufødte barn mod farlig kemi

Foto: iStock.com

Fluorstoffer, som blandt andet findes i pizzabakker, bagepapir, emballage til microovnspopcorn og visse former for udendørs tøj, ender i det lille fosters organer. Derfor bør du som gravid være påpasselig.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 25.02.2019

Fluorstoffer findes i mange af de ting, som gør hverdagen nemmere, da de hindrer både vand og fedt i at trænge igennem ting. Men disse fluorstoffer, som gravide støder på, trænger ind i moderkagen og ender i fosterets organer. Det viser et nyt studie, som  forskere fra Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet står bag.

– Vi har undersøgt seks af de mest omdiskuterede perfluorerede stoffer – også kaldet PFC’er – og vi finder overraskende nok lige så høje koncentrationer i fosterets organer som i moderkagen, siger Linn Salto Mamsen, der er postdoc på Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet og en af forfatterne bag studiet.

Fluorstofferne er langsomt nedbrydelige og ophobes i mennesker gennem livet, men forskerne bag studiet ser med stor bekymring på, at man allerede i fosterstadie ophober skadelige flourstoffer.

Problemet med fluorstofferne er blandt andet, at nogle af dem kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, påvirke fertiliteten og måske endda påvirke fosterets udvikling.  

Nogle skadelige fluorstoffer er allerede forbudt, men Miljøstyrelsen arbejder på at få lavet forbud mod endnu flere.

Læs også: Undgå fluorstoffer i børnenes udendørs tøj

Gode råd: Det kan du gøre som gravid

Da studiets resultater vækker bekymring hos forskerne, opfordrer Linn Salto Mamsen gravide til at være påpasselige med fluorholdige produkter.

– Jeg ville som gravid forsøge at mindske indtaget af perfluorerede stoffer ved eksempelvis at spise fast food med omtanke, læg f.eks. pizzaen over på en tallerken i stedet for at spise den direkte af pizzabakken. Brug Svanemærket mad- og bagepapir, det må nemlig ikke indeholde fluorstoffer. Spis pop selv-popcorn i stedet for microovnspopcorn. Brug keramiske pander i stedet for teflon. Køb langtidsholdbare varer på glas i stedet for på plast og metaldåser, lyder rådene fra hende.   

Også Miljøstyrelsen opfordrer gravide til at være påpasselige og påpeger de selv samme ting – derudover opfordrer de gravide til at undgå at bruge imprægneringsspray under graviditeten, ligesom de påpeger, at det er en god ide at gøre rent og lufte godt ud, da fluorstoffer blandt andet kan binde sig til støvet.

Kilde: Rigshospitalet, Miljøstyrelsen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her