Mobning: 6 gode råd til forældrene

Børn går ikke kun i skole for at lære dansk og matematik. De lærer også at skabe venskaber og sociale relationer. Der kan dog opstå særlige usunde gruppedynamikker i en skoleklasse. Vi giver seks gode råd til, hvordan du kan være med til at skabe et trygt fællesskab i dit barns klasse.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 16. august 2018

Hån, øgenavne og udelukkelse fra fællesskabet i klassen. At det skulle ske for ens eget barn er alle forældres største mareridt. Mobning kan nemlig være med til at gøre børn kede af det, deprimerede, syge samt mindske deres tro på sig selv og deres omgivelser.

Som forælder har man ligesom lærerne og eleverne et ansvar for sit barns trivsel. Vi giver dig her seks tips til at modvirke mobning i dit barns klasse.

1) Vær et godt eksempel

Som forældre er det en god idé at være et godt eksempel. Sørg blandt andet for, at dit barn har legeaftaler på kryds og tværs, at I ikke snakker grimt om de andre børn i klassen, at I inviterer alle til fødselsdag, samt at I hjælper jeres barn til at forsvare klassekammerater, som ikke selv kan forsvare sig.

2) Lyt til dit barn og anerkend hans/hendes følelser og oplevelser

Hvad enten dit barn bliver mobbet, selv mobber eller er vidne til mobning, så er det vigtigt at snakke med dit barn om, hvad han/hun oplever, og hvordan det føles. Mobning er forbundet med følelser som skam og skyld, og det er derfor vigtigt at anerkende barnet og de følelser, han/hun render rundt med.

3) Samarbejde med skolen

Et tæt samarbejde med skolen er vigtig for at komme mobning til livs. Det er blandt andet vigtigt, at skolen er underrettet om de konkrete situationer, så de kan være med i etableringen af eventuelle nye tiltag.

4) Samarbejde i forældregruppen

Mobning er noget, som vedkommer hele klassen og alle forældre. Det er derfor vigtigt, at alle forældre samarbejder om at skabe et trygt fællesskab. Det er her vigtigt, at I sammen får lagt en plan for, hvordan I opfylder den konkrete handlingsplan eller det konkrete tiltag. Her kan skolen blandt andet være behjælpelig med et ekstraordinært forældremøde eller lignende, hvor I kan finde den rigtige løsning for netop jeres klasse.

5) Afholde sociale arrangementer

For at skabe et trygt og sundt fællesskab i klassen er det vigtigt, at I afholder sociale arrangementer, hvor både børn og forældre kan lære hinanden at kende og være sammen på en anden og mere uformel måde.

6) Fokusér på problemet frem for at placere skyld

Uanset hvilke problemer I oplever i klassen, så er det vigtigt, at der er fokus på problemet. Det nytter ikke noget, at I skyder skylden på skolen eller konkrete børn og forældre. Det betyder, at uanset om du taler med dit barn eller samarbejder med skolen eller de øvrige forældre, så bør I fokusere på problemet frem for at pege fingre.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Netdoktor, Børns Vilkår